ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για ακόμη μια δύσκολη συζήτηση έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά διατυπώθηκαν κοινά συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων και η ρητή αναφορά στην πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Μετά το πέρας των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής, μπορεί να μην ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε κοινή συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και στις «μικρές εντάσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά χαιρέτισε την απόφαση να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, μεταξύ των μέτρων που θα εξετάσει η Κομισιόν για τη συμπίεση των τιμών του φυσικού αερίου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν ανατανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.
«Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της», επισήμανε.
Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το άλλο σύνθετο ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως την αύξηση του πληθωρισμού που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι όλες οι χώρες έχουν λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο.
Όμως, η εθνική απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση πρέπει να ακολουθηθεί από μια ευρωπαϊκή απάντηση.
Ανέφερε δε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην ΕΕ, αλλά η έναρξη των συζητήσεων έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη τις τιμές στην αγορά.
Απολύτως καλυμμένη η Ελλάδα σε φυσικό αέριο
Η χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή απολύτως καλυμμένη ως προς τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο είτε από αγωγούς είτε από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω της Ρεβυθούσας, ενώ ερωτηθείς αν το θέμα του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου είναι στο τραπέζι ακόμα, απάντησε: «Συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα, η Κομισιόν από αυτή την πρόταση θα στρέψει την προσοχή της σήμερα για να δει πώς θα εφαρμοστεί».
Υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών, ανέφερε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές. Η πλειοψηφία όμως των χωρών (και η Ελλάδα ανάμεσά τους) δημιούργησε μια πίεση που είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα έχουμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχει αναφορά στο πλαφόν, πρόσθεσε.
Αν η Ευρώπη καταφέρει κάποια στιγμή να αγοράζει μαζικά φυσικό αέριο, θα μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερες τιμές, τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα τρέχοντα προβλήματα με τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, όπως είπε, «εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο που ανακοινώσαμε είναι από εθνικούς πόρους, ώστε να απορροφήσουμε στο μέτρο του εφικτού αυτές τις αυξήσεις. Θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς ενέργειας. Για να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί, χρειάζεται η εθνική απάντηση να συμπληρωθεί από την ευρωπαϊκή απάντηση».
Επισιτιστική ασφάλεια
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα λόγω του πολέμου, αλλά υπάρχουν χώρες με μεγάλες εισαγωγές, όπως η Αίγυπτος.
«Ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει σίγουρα τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Έχω συγκαλέσει τη Δευτέρα σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ζήτημα για τη χώρα μας, αλλά υπάρχει στην Αίγυπτο, που εισάγει το 80% του σιταριού της από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα είναι τραγωδία να ακολουθήσει σε ένα χρόνο αν ακολουθήσει και επισιτιστική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοιτάσματα
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για κοιτάσματα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις αναμένονται τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε, θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχουν οικονομικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στη δυτική Ελλάδα και αλλού.
Κυρώσεις
Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν χώρε που, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.
Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι ευχής έργον, είπε ο πρωθυπουργός, αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει δύσκολη την επίτευξη εκεχειρίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike