Να κόψει το γόρδιο δεσμό του δημοσίου με τον όμιλο Μαντωνανάκη με το Grand Resort Λαγονήσι επιχειρεί σε μια ύστατη προσπάθεια η κυβέρνηση και, μάλιστα, με πρωθυπουργική “εντολή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημόσιο βάζει ξανά στο τραπέζι μία λύση της χρονίζουσας υπόθεσης, την οποία είχε προσπαθήσει να προωθήσει ήδη από το περσινό καλοκαίρι (χωρίς όμως με επιτυχία) και προβλέπει την “έξωση” της Αττικός Ήλιος ΑΕ από το ακίνητο στο  Λαγονήσι, με “αντάλλαγμα” το δημόσιο να αναλάβει την εξόφληση των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου, που ξεπερνούν τα 363 εκατ. ευρώ.

1

Με αυτόν τον τρόπο θα κληθεί ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης να υποχωρήσει έναντι της διεκδίκησης αποζημιώσεων 626 εκατομμυρίων από το δημόσιο και για την ακρίβεια από την ΕΤΑΔ, “εξευμενίζοντας” παράλληλα την κυβέρνηση, αφού πηγές με γνώση αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απλά “βγάζει αφρούς” με τις αξιώσεις του ξενοδόχου.

Η αποζημίωση των 626 εκατ. ευρώ εις βάρος της ΕΤΑΔ, έχει κερδηθεί κατόπιν 8 δικαστικών αποφάσεων και έχει εγγραφεί μάλιστα στο δημόσιο χρέος της Ελλάδος κατόπιν αιτήματος της Commision.

“Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον κρητικό ξενοδόχο” λένε πηγές με γνώση της υπόθεσης.

“Δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η  υπόθεση. Πρέπει να κλείσει” επισημαίνουν αρμοδίως κυβερνητικά στελέχη.

Επί της ουσίας, πάντως, η λύση που προωθείται και μπαίνει ως οριστικό τελεσίγραφο από την πλευρά του δημοσίου, προβλέπει την εκμετάλλευση του Grand Resort Λαγονήσι από άλλον επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα διενεργήσει η ΕΤΑΔ.

Από εκεί και πέρα, τα έσοδα από τη μίσθωση του ακινήτου θα κατευθυνθούν στην εξόφληση των δανείων του τωρινού επενδυτή, του ομίλου Μαντωνανάκη.

Οι οκτώ αγωγές και οι οκτώ απαντήσεις

Το 2018 η Αττικός Ήλιος, συμφερόντων Μαντωνανάκη, μαζί με δύο ακόμη εταιρείες του ομίλου, την Τουριστική Ξενοδοχειακή Εμπορική και την Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία Ήλιος ζητούσαν από την ΕΤΑΔ το ποσό των 52 εκατομμυρίων ως διαφυγόντα κέρδη του διαστήματος 2010 – 2020 από τη “μη παράδοση της ακώλυτης χρήσης” της έκτασης στην αθηναϊκή ριβιέρα.

H διαμάχη συνεχίστηκε με την επιχείρηση να ζητά από τα δημόσια ταμεία το ποσό των 258,7 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την ίδια αντιστοιχεί στα κέρδη που με βεβαιότητα θα είχε αποκομίσει από το 2005 έως το 2012.

Από τότε, ακολούθησαν 8 διαιτητικές αποφάσεις κατά της ΕΤΑΔ που ανέβασαν τον λογαριασμό των αποζημιώσεων στα περίπου 626 εκατομμύρια, με την εταιρεία του δημοσίου να έχει ήδη ασκήσει αντίστοιχες αγωγές ακύρωσης, κάποιες από τις οποίες που εκδικάζονται φέτος και το 2023.

Τελευταία αναφορά στην υπόθεση εκμετάλλευσης του θερέτρου στο Λαγονήσι έγινε αυτόν τον μήνα, όταν ο ορκωτός λογιστής έκανε ιδιαίτερη μνεία στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, σημειώνοντας πως “δεν έχει αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της επιπλέον πρόβλεψης που ενδεχομένων απαιτείται”.

Την άνοιξη του 2021 είχε γίνει γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές της ΕΤΑΔ με τον ξενοδοχειακό όμιλο, αφού η πρώτη είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφορές με φόντο το Grand Resort.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα εκμισθώθηκε από την ΕΤΑΔ στην Αττικός Ήλιος το 1999, αφού είχε προηγηθεί διαγωνισμός.

Η σύμβαση τροποποιήθηκε δύο φορές στο διάστημα δεκαετίας – μία το 2003 και μία το 2009 – και συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί όμορη έκταση, προκειμένου ο όμιλος Μαντωνανάκη να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στην κύρια έκταση και να αναπτύξει κατοικίες και επεκτάσεις της μονάδας. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η επένδυση δεν προχώρησε με ευθύνη της ΕΤΑΔ.

Δεύτερος σμπάρος στις τράπεζες

Κραδαίνοντας τις επιδικασμένες απαιτήσεις των 625 εκατομμυρίων, ο όμιλος Μαντωνανάκη και συγκεκριμένα, ο Παντελής και η Άννα Μαντωνανάκη, αποφάσισαν να διεκδικήσουν επιπλέον 363 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά από τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, εξέλιξη που είχε αποκαλύψει το mononews.

Τα δύο παιδιά του Κώστα Μαντωνανάκη, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, κατηγόρησαν τις τρεις τράπεζες και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για «δόλιο σχέδιο» βάσει του οποίου καταγγέλθηκε «εξασφαλισμένο» κοινό ομολογιακό δάνειο, με σκοπό “την υφαρπαγή του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων και τη διάθεσή τους σε τρίτα, ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα”, καταγγέλλοντάς τους μάλιστα για συμπαιγνία με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης πιθανολογούν ότι ο “Μαντωνανάκης μάλλον αναφέρεται στην οικογένεια Λασκαρίδη χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ένδειξη για αυτό.  Ρίχνει τουφεκιές στον αέρα και ότι βγει ” εξηγούν.

Ως ενάγοντες, σημείωναν επίσης πως τα ξενοδοχεία σε Λαγονήσι και Ελούντα “όχι μόνο δεν παρακολούθησαν την πορεία του κλάδου, αλλά παρουσίασαν αισθητή μείωση στα μεγέθη τους, αποτέλεσμα αποκλειστικά των εστιασμένων, παρατεταμένων και υψηλής προβολής δυσφημιστικών δημοσιευμάτων από τραπεζικές πηγές», στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περί χρεωκοπίας, αλλαγής ιδιοκτησίας και εκποίησης των ξενοδοχείων των εταιρειών”.

Είχε ήδη προηγηθεί αγωγή του επιχειρηματίας, με την οποία ζητούσε 65 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, μιλώντας για “ κακουργηματικού χαρακτήρα εξαπάτηση”, όταν “πείστηκε να δεχθεί να ματαιωθεί η δημόσια προσφορά των μετοχών της Ήλιος Α.Ε. στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου”.

 

Το ιστορικό

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πώς φθάσαμε στη δικαστική διαμάχη;

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λαγονησίου ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ εκμισθώθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην «Αττικός Ηλιος» με σύμβαση του 1999, η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια, μία φορά το 2003 και άλλη μία το 2009.

Με αυτές συμφωνήθηκε με το Δημόσιο να δοθεί και η παρακείμενη έκταση προκειμένου να μπορέσει η παραχωρησιούχος να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στην κύρια έκταση και να αναπτύξει κατοικίες και επεκτάσεις της μονάδας που  θα καθιστούσαν την επένδυση και μαζί και το δανεισμό βιώσιμα.

Όμως, η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή.

Έτσι επειδή αυτή η έκταση δεν παραδόθηκε (μεταξύ άλλων διεκδικείται από τον Δήμο Καλυβίων) και καθώς στη σύμβαση του 2009 αναφερόταν επακριβώς πως θα αποζημιωνόταν η «Αττικός Ηλιος» σε μια τέτοια περίπτωση, η «Αττικός Ηλιος» προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Έπειτα από μία δεκαετία δικών, εφέσεων, παραπομπών στον Αρειο Πάγο και διαιτησιών έφτασε σήμερα ο βασικός της μέτοχος Παντελής Μαντωνανάκης να κραδαίνει επιδικασμένες απαιτήσεις ύψους 625 εκατ. κατά του Δημοσίου.

Η υπόθεση θα έχει ασφαλώς συνέχεια, που όπως φαίνεται θα περιλάβει και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.