ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Τις παράπλευρες απώλειες της ελληνικής οικονομίας από την γεωπολιτική κρίση –η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί-, προσπαθούν να «μαντέψουν» οι τραπεζίτες καθώς βλέπουν το κίνδυνο επιστροφής των δίδυμων ελλειμμάτων, ενώ τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη ανατρέπονται με την άνοδο του πληθωρισμού και την συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης.
Χθες και οι κ. Χρήστος Μεγάλου– Τράπεζα Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς– Εθνική Τράπεζα, Φωκίων Καραβίας –Eurobank, Βασίλης Ψάλτης– Alpha Bank, μίλησαν στο Banking Summit και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις νέες συνθήκες αβεβαιότητας στις οποίες εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Θα πρέπει να πρέπει να προσέξουμε διπλά ώστε να μην υποτροπιάσουμε στο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμάτων ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκίων Καραβίας μιλώντας για τις επιπτώσεις της νέας κρίσης, συμπληρώνοντας πως: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι σε ανώμαλες συνθήκες αγοράς οι χώρες με υψηλό χρέος επηρεάζονται δυσανάλογα από κάθε αύξηση των επιτοκίων».
Ωστόσο σημείωσε πως «έχουμε ισχυρές άμυνες».
Υπογράμμισε πως:
Οι εξελίξεις υπονομεύουν το θετικό αφήγημα και επηρεάζουν δυσμενώς την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της. Ειδικά, σημειωσε, η δική μας οικονομία επιβαρύνεται περισσότερο καθώς χαρακτηρίζεται από την προϊστορία των δίδυμων ελλειμάτων, το υψηλότερο δημόσιο χρέος και τα χειρότερα δημογραφικά στοιχεία.
Εκανε αναφορά «στα ειδικά χαρακτηριστικά του χρέους μας, δηλαδή τη διακράτηση του από ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς, τη μεγάλη διάρκεια του, αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αποτελεί πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας».
Για τον κ. Καραβία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί «εθνικό στόχο» που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε επειδή οι συνθήκες γίνονται πιο δυσχερείς. «Αντίθετα, υπογράμμισε, πρέπει να εστιάσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας – και να υπάρξει συντονισμός όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν, των κρατικών αρχών, της κυβέρνησης, των τραπεζών, των μεγάλων οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων, γιατί η επενδυτική βαθμίδα είναι η λυδία λίθος της επιστροφής στην κανονικότητα. Και στην κατεύθυνση αυτή, ανεξάρτητα από το εάν η Ευρωζώνη παρατείνει την ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική, εμείς πρέπει να προσέξουμε διπλά ώστε να μην υποτροπιάσουμε στο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμάτων».
Η γεωπολιτική κρίση θα έχει αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ το 2022, σημείωσε ο κ. Παύλος Μυλωνάς καθώς η αναμενόμενη 4,5% αύξηση, με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ανάπτυξη στο 3% περίπου, ωστόσο συμπλήρωσε «αναμένεται να ανακτήσει σύντομα την προηγούμενη δυναμική του και τελικά σε σωρευτική βάση για την επόμενη τριετία να μην διαφέρει πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο η δυναμική της οικονομίας και οι ισχυρές της βάσεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για να απορροφήσουν τις νέες προκλήσεις, δηλ. πληθωρισμό από εφοδιαστική αλυσίδα και προκλήσεις λόγω πολέμου.
Όπως είπε η ελληνική οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν το 2021, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος της επίδρασης της πανδημίας και κατάφερε στο τέλος του 2021 να ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα, αύξηση που προήλθε κυρίως από εξαγωγές προϊόντων και επενδύσεις παγίων. Και παρ΄ όλο που οι εισπράξεις από τον τουρισμό έφτασαν μόνο το 60% του 2019, που αποτελεί τη χρονιά-ρεκόρ μέχρι σήμερα. Επίσης δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, στο 12,8%. Οι επιχειρήσεις εμφάνισαν δυνατούς ισολογισμούς και κερδοφορία, έχοντας γίνει πιο ανταγωνιστικές για να επιβιώσουν της δεκαετούς κρίσης.
Αυτές οι εξελίξεις φαίνονται στο δημοσιονομικό έλλειμα που αναμένεται να είναι καλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό άρα και ένα βελτιωμένο δείκτη Χρέους προς ΑΕΠ.
«Βέβαια αυτά μπορεί να αλλάξουν όσο υπάρχει ακόμη αυτή η μεγάλη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες εξελίξεις» κατέληξε.
Στο 3% με 4% εκτιμά ο κ. Χρήστος Μεγάλου τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τo 2022, μετά την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 5,5%.
Ωστόσο όπως είπε: τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν, εκτός απροόπτου, να μετριάσουν την επίπτωση από την διεθνή αβεβαιότητα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα κατά μέσο όρο στο 6,5% έναντι 4% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, θα έχει θετική επίπτωση στο χρέος, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, θα αποκλιμακωθεί στο 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, από 205% στο τέλος του 2021.
Για τον κ. Βασίλη Ψάλτη παραμένει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα
Όπως είπε παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, «οι τρεις ισχυροί παράγοντες που βρίσκονται πίσω από το θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία παραμένουν, καθώς η επενδυτική ένεση των κεφαλαίων του ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τον δεύτερο γύρο ανάκαμψης του τουρισμού θα υποστηρίξουν τον ρυθμό μεγέθυνσης σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ παράλληλα η καταναλωτική δαπάνη της θα αποδειχθεί ανθεκτική, καθώς η αποχή από την κατανάλωση εξαιτίας της πανδημίας οδήγησε σε υψηλή συσσώρευση αποταμιεύσεων που μπορεί να αξιοποιηθεί για την προστασία από την προσωρινή κρίση».
Συμπλήρωσε βέβαια πως η ενεργειακή κρίση «είναι πράγματι μεγάλης κλίμακας και μακρύτερης διάρκειας από όσο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εκτιμώ ότι τούτο κρατά την Ελλάδα μέσα στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά την υποχώρηση της αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον» . Και πρόσθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν και «παράπλευρο όφελος» ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα καθώς διαβρώνουν την αξία και άρα το βάρος το δημόσιου χρέους σε πραγματικούς όρους.
Διαβάστε επίσης
Προσοχή και εγρήγορση για τα κόκκινα δάνεια – Τα δύο μείζονα προβλήματα που ζητούν λύση