Την αποστολή των πυραύλων S-400 της Τουρκίας στην Ουκρανία φέρεται να πρότειναν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κάτι που θα άνοιγε την προοπτική επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα F-35.

Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα έπρεπε να αφήσει στην άκρη την στάση ισορροπίας με τη Ρωσία, από την οποία είναι εξαρτημένη, και να πάρει καθαρά το μέρος της Ουκρανίας.

1

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση από την Άγκυρα.

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τους New York Times, «η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της».

Άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Ουκρανία χρησιμοποιεί zήδη τουρκικής κατασκευής drones, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της οργής της Ρωσίας».

«Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι σημαντική», αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι οι ΗΠΑ εκδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 – στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα προηγμένα αεροσκάφη – μετά την αγορά των S-400. «Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35», υποστηρίζει η εφημερίδα, αν και στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς τον κύριο λόγο έχει το Κογκρέσο.

Τέλος, οι New York Times αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.