Τα αντιικά φάρμακα εξακολουθούν να χορηγούνται σε ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας και τα πρώτα συμπεράσματα από τη χρήση τους είναι θετικά. Η έκβαση της υγείας των ασθενών, που τα λαμβάνουν, είναι καλή και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποφεύγουν τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την πρώτη θεραπεία από το στόμα, για χάπια, δηλαδή. Η χορήγηση γίνεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς παραλαμβάνουν τη θεραπεία κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

1

Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα έξι μελετών, σύμφωνα με τα οποία το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) λειτουργεί και απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Πόσα αντιικά φάρμακα έχουν δοθεί

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 7.000 αντιιικά φάρμακα της εταιρείας Μerck (MSD στην Ελλάδα). Μέσα στο Σαββατοκύριακο, λένε οι πληροφορίες, αναμένονται και τα αντιικά φάρμακα της εταιρείας Pfizer, η χορήγηση των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι τα φάρμακα εξυπηρετούν τον στόχο τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της COVID-19.

Πώς το ξέρουμε αυτό; Η αξιολόγηση της θεραπείας γίνεται από τους ίδιους τους θεράποντες ιατρούς, που έκριναν ότι είναι απαραίτητη η χορήγησή τους σε συγκεκριμένους ασθενείς. Σε ένα ειδικά κατασκευασμένο online σύστημα της ΗΔΙΚΑ, λοιπόν, ο ιατρός αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες. Εάν ο ασθενής πήρε όλες τις συνιστώμενες δόσεις, εάν απέφυγε ή όχι την εισαγωγή και τη νοσηλεία, ποια ήταν η εξέλιξη της υγείας του, εάν εισήχθη σε ΜΕΘ, εάν πήρε εξιτήριο, μετά από πόσες μέρες ή εάν δεν τα κατάφερε και πέθανε.

Προσδοκίες και από τα νέα αντιικά

Η σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα της μονλουπιραβίρης, που πολλοί χαρακτήρισαν φάρμακο της ελπίδας, προκάλεσε απογοήτευση, καθώς οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Παρά ταύτα πολλοί ασθενείς τα κατάφεραν και ξεπέρασαν τη νόσο, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή ήταν μεγάλης ηλικίας – είχαν, δηλαδή, αυξημένους παράγοντες κινδύνου.

Οι ιατροί, που βλέπουν αυτούς τους ασθενείς και αποφασίζουν εάν θα πάρουν αντιική θεραπεία, ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο της Pfizer, το paxlovid, θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Στις κλινικές μελέτες φάνηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 85% και ότι είναι και αυτό ισχυρό έναντι της Όμικρον. Αυτό έδειξαν τρεις ξεχωριστές εργαστηριακές μελέτες.

Αυτό, βέβαια, που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι η αλληλεπίδραση του νέου φαρμάκου με άλλες ουσίες, κάτι, ωστόσο, που εκτιμούν ότι δεν θα συμβεί, λόγω δοσολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Φινάλε την επόμενη εβδομάδα για Μίνα, Βάνα, Γκίκα – Σε κρίση η σχέση Πλεύρη-φαρμακευτικών

Η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα την εποχή της γύρης