Η αρχή ενός διεθνούς μαραθωνίου ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Ηγετών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 12 το μεσημέρι.

Θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος –λόγω κορωνοιού- με τηλεδιάσκεψη.

1

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στα θέματα της ενέργειας, ενόψει και της τακτικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους ηγέτες των κρατών-μελών τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υψηλού κόστους της ενέργειας στους ευρωπαίους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Όπως είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο στις Βερσαλλίες, «οι χώρες του Νότου είναι σε απόλυτο συντονισμό, ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας», προσθέτοντας ότι στόχος των επαφών ανάμεσα στην Αθήνα, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα είναι «να συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες μας ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας» και να ζητηθούν ευρωπαϊκές απαντήσεις σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Οι τέσσερεις πρωθυπουργοί γνωρίζοντας ήδη πως διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας κι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Μαρτίου θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μιας «άτυπης» συμμαχίας, αν και τα ζητούμενα κάθε χώρας, όπως και οι ανάγκες της, είναι διαφορετικά. Εντούτοις, ο πυρήνας του προβλήματος παραμένει ο ίδιος.

Η επιδίωξη

Η κάθε μία από τις 4 χώρες, έχει τους δικούς της λόγους να παλέψει για τη διαμόρφωση μιας λεπτομερούς πρότασης που να αφορά στην διαμόρφωση ανώτατης τιμής στην ενέργεια, την αύξηση των αποθεμάτων και της αποθήκευσης αλλά και τη δυνατότητα να προχωρούν από κοινού οι χώρες της Ε.Ε σε αγορές ενεργειακών αγαθών, ώστε να μειώνεται η τελική τιμή.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αυξήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ο στόχος είναι να περιοριστούν οι τιμές, χάρη σε αποφασιστική κίνηση των αγοραστών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή, θα προσπαθήσουν να καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό το κόστος, βασιζόμενες στην αγοραστική τους ισχύ. Παράλληλα, η Ιταλία προτείνει να χρησιμοποιηθεί κάθε περιθώριο για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί πιο εύκολα μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής από την Ρωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, σε αυτό το περιβάλλον μάλλον απροθυμίας για απότομες κινήσεις που αποτυπώθηκε στις Βερσαλλίες, η ελληνική πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου έχει περιληφθεί στο τελικό πακέτο των προτάσεων επί των οποίων θα διαβουλευτούν οι ηγέτες της Ε.Ε. Χωρίς, πάντως, αυτό να συνεπάγεται ότι θα γίνει και αποδεκτή.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι Έλληνες στηρίζουν τον Πούτιν και γιατί «κατανοούν»… την εισβολή στην Ουκρανία;

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα