Ανοδικά κινείται και πάλι το πετρέλαιο με την τιμή του να επιστρέφει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς το Κρεμλίνο αμφισβήτησε την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη πλησίασαν κοντά στα 106 δολάρια το βαρέλι μετά από το άλμα 8,4% που σημείωσαν την Πέμπτη. Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε όταν το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα που μιλούν για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ήταν «λανθασμένα», αλλά ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Η αγορά έχει πληγεί από τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο και τις ανησυχίες για τα lockdown λόγω του Covid-19 στην Κίνα, με την κρίση ρευστότητας να εντείνει την αστάθεια του πετρελαίου και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών.

Οι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο ρωσικό αργό φοβούμενοι ότι θα υποστούν κυρώσεις.

Oil futures heading for a second weekly decline in tumultuous market
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου βαδίζουν προς δεύτερη εβδομαδιαία πτώση εν μέσω διακυμάνσεων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, που αποτελεί πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, καθώς προσπαθούν να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία. Η Federal Reserve αύξησε αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια και σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις για να αντιμετωπίσει την ταχύτερη άνοδο των τιμών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

«Μου φαίνεται ότι η αγορά απλώς πανικοβάλλεται και κυνηγά την ουρά της», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς στην Oanda Asia Pacific. «Θα έχουμε μεγαλύτερη ενδοημερήσια διακύμανση. Το πετρέλαιο θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 δολαρίων το βαρέλι, αυτό θα είναι το βασικό εύρος τον επόμενο μήνα».

Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του WTI ενισχύθηκαν κατά 2,5%, στα 105,59 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του brent κέρδισαν ποσοστό 2%, στα 108,82 δολάρια στο ICE, μετά την άνοδο κατά 8,8% που σημείωσαν την Πέμπτη.

Ωστόσο, στο σύνολο της εβδομάδας παρουσιάζουν πτώση 3,5%.

Στο μέτωπο της προσφοράς, η Λιβύη δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή γρηγορότερα για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση. Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό μια μέρα αργότερα ότι το βασίλειο επιθυμεί να διατηρήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου, ανέφερε η κρατική SPA.

Διαβάστε ακόμη:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβους για «σοκ» στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας