«Η πολιτική μας στην Ουκρανία κινείται επί τριών βασικών αρχών: το ανθρωπιστικό δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών επί του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την συμπόρευση με τους συμμάχους και ετέρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώπιον της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αυτή την στιγμή, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται πλέον κοντά στην πόλη Μπερστιάνς καθ’ οδόν προς Ζαπορίζια, ενημέρωσε ο υπουργός και τόνισε πως τόσο ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, όσο και ο πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης, «τιμούν το διπλωματικό σώμα» με τα όσα έχουν πράξει. Τόνισε πως αυτές τις ημέρες «έχει γίνει ό,τι είναι και δεν είναι, ανθρωπίνως δυνατόν, και προς τις ουκρανικές αρχές, και προς τις ρωσικές αρχές (που επιτίθεντο στην πόλη και δημιουργούσαν θύματα προς τον άμαχο πληθυσμό), και προς τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΑΣΕ, αλλά και στην Καθολική Εκκλησία που εφοδίαζε με καύσιμα και τρόφιμα τις τρεις τελευταίες ημέρες το κατάλυμα που ήταν ο πρόξενός μας κ. Ανδρουλάκης, μαζί με 120 ακόμα άτομα στο καταφύγιο του κτηρίου».

1

Ο υπουργός εστίασε στις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς όπως είπε, «οι σκηνές που μεταδίδει ο τηλεοπτικός φακός είναι δραματικές και δεν μπορούν παρά να προκαλούν φρίκη σε κάθε άνθρωπο». Η ρωσική εισβολή δημιουργεί τραγωδίες, «μέχρι σήμερα έχουμε 2.800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία» και μέσα σε αυτό υπάρχει και μια ελληνική Ομογένεια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που «θρήνησε και θρηνεί θύματα». Τον απόλυτο αριθμό των θυμάτων, είπε ο υπουργός «θα τον έχουμε μετά το τέλος αυτής της τραγωδίας».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει συνυπογράψει το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την Ρωσία. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει να είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα που λειτουργεί σε πλαίσιο κατανοήσεως με μια σειρά άλλων χωρών, που πιστεύει σε αρχές και αξίες και τις οποίες υλοποιεί με την πολιτική της. Δεν είμαστε μια χώρα που έχει πολιτική α λα καρτ, και αυτό αναδείχθηκε από τη στάση μας στο Ουκρανικό. Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός οιουδήποτε, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται στην εξωτερική πολιτική επί τη βάσει των αρχών και των αξιών που η ίδια ως κοινωνία, ως λαός, ως εθνική ύπαρξη στο βάθος του ιστορικού χρόνου εκφράζει. Αυτό κάνουμε. Στεκόμαστε πάντα από την πλευρά του διεθνούς δίκαιου, θεωρούμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον μας και ένα βήμα παραπάνω: ότι αυτό είναι το ορθό».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είπε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν και νομίζω πως συμφωνούμε όλοι, ή σχεδόν όλοι, πως ορθώς την δέχθηκε. Ήταν μια άτυπη συνάντηση, που παρά ταύτα ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευαισθησία, παρά του άτυπου της συνάντησης, να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως, αφού η συνάντηση ήταν άτυπη, δεν μπορεί να υπάρχουν συμπεράσματα, ατζέντα, ούτε και πρακτικά, αλλά υπογράμμισε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και κάθε πρωθυπουργός στην πορεία της Ιστορίας του τόπου, τήρησε τις απόλυτες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «όλοι έχουμε συμφωνήσει διαχρονικά, ότι οι γραμμές επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν και αλίμονο εάν σταματήσουμε να συζητάμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, με κανένα τρόπο, ότι συμμεριζόμαστε τις τουρκικές απόψεις. ‘Αλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την δική μας αντίληψη, έχουνε μία διαφορά – και αυτό είναι το αντικείμενο συζήτησης: Την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας με την Τουρκία. Τα υπόλοιπα, για να μην παρεξηγούμαστε, αφορούν την Τουρκία».

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αφορούσε την κύρωση σύμβασης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η συμφωνία αυτή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής, που αναλύεται σε κύκλους και ζώνες επαφής, επικοινωνίας και κατανόησης με μια μεγάλη σειρά χωρών. Και κινείται έστω και πιο προωθημένα και ενεργητικά, στην βάση αρχών και αξιών που πάντα είχε η εξωτερική μας πολιτική. Εκμεταλλευτήκαμε, εξήγησε, ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά είδαμε και σωστά τη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής – και η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της διορατικότητας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η συμφωνία αυτή με τα ΗΑΕ, λειτουργήσει σε περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί, ο κ. Δένδιας καταρχήν απάντησε πως «αυτή δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε και είναι υπέρ των κρατών και των λαών που την συνυπογράφουν» αλλά κάλεσε τους βουλευτές να θυμηθούν πως «όταν ο τουρκικός στόλος βρισκόταν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο αεροδρόμιο των Χανίων υπήρχαν τέσσερα F-16 Blook 60 ΗΑΕ με 130 άτομα προσωπικό» συμπληρώνοντας με νόημα, ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και έναν λαό, είναι να ξεχνάει ή να μην παρατηρεί…»

Διαβάστε επίσης

Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα πρόξενο ασφαλή πίσω στην Ελλάδα

Δένδιας: Η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας