ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σε ηλικία 70 ετών. Ενοσηλεύετο στο αμερικανικό νοσοκομείο από τις 6 Φεβρουαρίου. Είχε υποστή σειρά εγχειρήσεων.» Ήταν 15 Μαρτίου του 1975.
Στο Αμερικανικό Νοσοκομείο στο Παρίσι. «Η σύζυγος του μεγαλοεφοπλιστού Ζακελίν και η κόρη του Χριστίνα ήταν χθες στο Παρίσι, αλλά εκπρόσωποι της οικογένειας και του νοσοκομείου δεν θέλησαν να διευκρινίσουν εάν οι δύο γυναίκες ήταν κοντά του όταν πέθανε…».
Και «Onassis dies», η πιο φειδωλή ανακοίνωση, στα ξένα έντυπα, και πάλι στην πρώτη σελίδα, με όλες τις λεπτομέρειες για την αρχή και το τέλος, την ζωή και τον θάνατο, του «χρυσού» Έλληνα, του «μεγαλοεφοπλιστή», του «απόλυτου Κροίσου», του ανθρώπου που γνώριζαν όλοι στον πλανήτη με το μικρό του όνομα.
Τα αφιερώματα, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες και στα περιοδικά, είχαν κίτρινες και ροζ αποχρώσεις. Ήταν νουάρ, γενναιόδωρα, αποκαλυπτικά, σε συνέχειες.
Όλοι ήθελαν να μάθουν πως «έφυγε» από τη ζωή ο Έλληνας που ταξίδεψε την γενέτειρα του παντού, με πετυχημένα συμβόλαια, ιστορικές συμβάσεις, μυθιστορηματικές εξαγορές, κινηματογραφικά πλάνα χωρίς φλας και φίλτρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του γιου του, Αλέξανδρου. Είχε αποσυρθεί στον Σκορπιό, όταν διαγνώστηκε με οξεία μυασθένεια, νόσο που εξασθενεί το μυϊκό σύστημα.
Λίγες ημέρες μετά, γράφτηκε η δεύτερη πράξη. Η κηδεία του Αριστοτέλη Ωνάση. «Σ’ένα τάφο, δίπλα στον γιο του, ετάφη χθες στον Σκορπιό ο Ωνάσης» είναι ο τίτλος στα έντυπα της εποχής με την υπογραφή «του απεσταλμένου μας στη Λευκάδα.»
Σύμφωνα με την επιθυμία του μάλιστα, η ταφή του πραγματοποιήθηκε ακριβώς δίπλα στη μικρή εκκλησία της Παναγίτσας. Ο λόγος; Eκεί αναπαυόταν ήδη ο Αλέξανδρος και η αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση, Άρτεμις για να ταφεί αργότερα και η Χριστίνα που πέθανε το 1988.
«Θέλω στην κηδεία μου να γίνουν όλα απλά. Μόνον ο παπάς του Νυδρί κι ένας ψάλτης», μοιάζει να ήταν η τελευταία του επιθυμία.
Ποιος θα το περίμενε ότι ο βασιλιάς Μίδας με καταγωγή από την Ελλάδα θα πέθαινε στα 70 του, με τόσα σχέδια ακόμη μπροστά του… Η επιχειρηματική του δραστηριότητα διήρκεσε μισό αιώνα. Κι ας έλεγαν ότι είχε χάσει το χρυσό του άγγιγμα, ξόδευε σα να μην υπήρχε αύριο, ειδικά το χρονικό διάστημα που ήταν παντρεμένος με την Jackie Kennedy αφού ξόδεψαν τον πρώτο χρόνο μετά τον γάμο τους, 100 εκατομμύρια δολάρια…
Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί μύθοι και ψέματα, να συντηρούν το παραμύθι. Ποιο happy end, ποιοι δράκοι και ποιες κακές μητριές, ποια ευχή και κατάρα; Αν θέλουμε να πιστέψουμε όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, -και γράφονται ακόμη και σήμερα-, την ημέρα του ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέθανε στο Παρίσι, η περιουσία του ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Θέλετε να υπολογίσουμε πόσα θα ήταν σήμερα, αν τα βρίσκαμε στον τραπεζικό του λογαριασμό; Φανταστείτε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μετά τον θάνατο του, ο στόλος του μεγάλωσε, είχε μετοχές σε δεκάδες εταιρίες διεθνώς, η Χριστίνα κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του πατέρα της, η Jackie Kennedy έγινε πλουσιότερη κατά 26 εκ. δολάρια, το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε τον έλεγχο στο 45% της συνολικής περιουσίας του.
O Αριστοτέλης Ωνάσης άφησε στη διαθήκη του, εκτός από τον Σκορπιό και ακίνητα από το Παρίσι και τη Νότια Γαλλία στο Λονδίνο και από εκεί στο Μόντε Κάρλο και το Ακαπούλκο, τη Νέα Υόρκη και φυσικά στην Αθήνα, χωρίς να ξεχνάμε και την θαλαμηγό, Χριστίνα.
Τότε γιατί λέγεται ότι η Αθηνά Ωνάση, η εγγονή του και μοναδική κληρονόμος της οικογένειας Ωνάση, που ήταν μόλις 3 χρονών όταν έχασε τη μητέρα της, για να βρεθεί στα 18 της, το 2003, με 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν ήταν «αληθινή δισεκατομμυριούχος» αλλά απλώς ένας «μύθος» made in Greece, σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes της εποχής, τίτλος που κληρονόμησε χωρίς αποδείξεις με την Δυναστεία των «Ω» σε ελεύθερη πτώση;
Κι αν τελικά «ο σπουδαιότερος πλοιοκτήτης του 20ου αιώνα», άφησε πίσω του τον Σκορπιό, ως ό,τι πιο πολύτιμο είχε στα περιουσιακά του στοιχεία, με την αξία του να ξεπερνά τα 200 εκ. δολάρια, τότε γιατί ο Dmitri Rybololvlev έδωσε 150 εκ. δολάρια για να γίνει δικό του το μυθικό νησί;
Δεν θα μάθουμε ποτέ. Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις. Το μοναδικό αδιαπραγμάτευτο στοιχείο στην πλοκή της ιστορίας; Σαν σήμερα ο Αριστοτέλης Ωνάσης «έφυγε» από τη ζωή. Αν θα υπάρξει διάδοχος του; H ερώτηση-κλισέ θα παραμείνει κι αυτή μετέωρη στο κενό.
Διαβάστε επίσης:
Τι (δεν) ευχόταν η Maria Callas στον Αριστοτέλη Ωνάση;
Πόσο θα κοστίζει μία εβδομάδα διαμονής στον Σκορπιό το 2024;
Όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης κάπνιζε πούρο με τον Σταμάτη Κόκοτα στο Χίλτον…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει στην Ελλάδα