Καθώς συσσωρεύονται οι κίνδυνοι για τα διεθνή χρηματιστήρια -από την εκτόξευση του πληθωρισμού και τη σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έως τις οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- η λίστα των δεικτών που εισέρχονται στην κατηγορία bear market μεγαλώνει.

Ο Nasdaq 100 είναι ο τελευταίος βασικός δείκτης που εισήλθε σε bear market τη Δευτέρα. Προστέθηκε σε μια σειρά από άλλους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε όλο τον κόσμο, από τον κινεζικό CSI 300 έως τον γερμανικό DAX, που έχουν υποχωρήσει 20% ή και περισσότερο από τα υψηλά που κατέγραψαν κάποια στιγμή φέτος.

1

Συνολικά, το selloff μετοχών έχει εξανεμίσει σχεδόν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια της αξίας των μετοχών διεθνώς -με βάση στοιχεία του MSCI All-Country World Index– το 2022.

Bear Spotting
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες που εισήλθαν σε bear market

Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών που ταξινομήθηκαν ως bear markets φέτος, ο ευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 και ο DAX έχουν ανακτήσει αμφότεροι μέρος των απωλειών τους.

Άλλοι, όπως ο δείκτης MSCI Emerging Markets, έχουν χάσει περισσότερο έδαφος, ενώ ο CSI 300 της Κίνας συνεχίζει δέχεται τεράστιες πιέσεις εν μέσω κινδύνων όπως τα νέα lockdown στη χώρα και οι φόβοι επιβολής κυρώσεων λόγω της σχέσης της Κίνας με τη Ρωσία.

Ο ιαπωνικός Nikkei βρίσκεται στα πρόθυρα εισόδου σε bear market.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC, εν τω μεταξύ, υποχωρεί κατά 13% από τα πρόσφατα υψηλά. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει βρεθεί στην περιοχή bear market πέντε φορές τα τελευταία 20 χρόνια, με την υποχώρηση του κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 να είναι μακράν η μεγαλύτερη.

MSCI AC World Index has fallen into bear market five times in past 20 years
Οι πέντε φορές που ο MSCI AC World Index βρέθηκε σε bear market τα τελευταία 20 χρόνια

Η υπερβολική μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στις αγορές φέτος οδήγησε στα χαμηλά 52 εβδομάδων μεμονωμένες μετοχές, στο μεγαλύτερο βαθμό από τότε που η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τις αγορές τον Μάρτιο του 2020. Η Apple, η μετοχή με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, μετά την πτώση 17% από το υψηλό του Ιανουαρίου, βρέθηκε μία ανάσα από την περιοχή bear market.

New 52-week lows on MSCI All-Country Index highest since March 2020
Νέα χαμηλά 52 εβδομάδων του MSCI All-Country Index

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναζητούν νέα καταφύγια σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και χώρες.

Η έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America τον Μάρτιο έδειξε ότι η κατανομή σε μετρητά μεταξύ των πελατών της έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ η έκθεση σε μετοχές μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Οι περισσότεροι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν τώρα οι παγκόσμιες μετοχές να κατρακυλήσουν σε bear market φέτος, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.

Energetic Performance
Όλοι οι βασικοί κλάδοι του S&P 500, πλην της ενέργειας, καταγράφουν απώλειες το 2022

Μεταξύ των βασικών τομέων, αυτός της ενέργειας ήταν ο μόνος που κέρδισε φέτος, βοηθούμενος από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ όλοι οι άλλοι επιμέρους δείκτες του S&P 500 υποχώρησαν.

Στο μεταξύ, η νέα τάξη πραγμάτων της αγοράς έχει μετατρέψει ορισμένους δείκτες που είχαν κατά το παρελθόν χαμηλές αποδόσεις – όπως ο βρετανικός FTSE 100 και ο ισπανικός IBEX – σε νικητές με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο: Πώς οι Έλληνες επενδυτές «παίζουν» τους ξένους στα ίσια