Στην επανενεργοποίηση της Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ανεύρεση εναλλακτικών αγορών (δημητριακών), λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου και της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, επανενεργοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων της αγοράς, και ακαδημαϊκών, από τους οποίους ζητήθηκε πρόταση για τις καλύτερες εναλλακτικές αγορές οι οποίες θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση (δημητριακών). Παράλληλα, επιδιώκουμε να εξαλείψουμε αχρείαστα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εισαγωγή προϊόντων από τις εναλλακτικές αγορές, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

1

Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες μας αλλά και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από άλλες χώρες τόνισε ο κ. Γεωργαντάς υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για παραγωγές προϊόντων, τα οποία εισαγάγαμε μέχρι τώρα από Ουκρανία και Ρωσία, όπως είναι το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος».

«Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, το μαλακό σιτάρι θα είναι μέσα στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις για τη νέα περίοδο και θα ζητηθεί από εμένα να συμπεριληφθεί και ο αραβόσιτος, που είναι πολύ αναγκαίο συστατικό για τις ζωοτροφές», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πρέπει να ξαναμπούν κάτω τα μολύβια να ξαναμελετήσουμε τα δεδομένα και να αναπροσανατολίσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική». είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνει κανείς παραγωγός χωρίς ενίσχυση. «Μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μπορείτε, εφόσον σήμερα τεθεί αυτό το θέμα του αναπροσανατολισμού, να έχετε μια ισχυρή στήριξη στον παραγωγό στην προοπτική της διατροφικής επάρκειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Καταλαβαίνουμε τους εξωγενείς παράγοντες (κατάσταση στην Ουκρανία) αλλά η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να θεσπίσει 0% ΦΠΑ και να προχωρήσει σε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο είπε η κα Απατζίδη, αναφερόμενη και στις τρέχουσες κινητοποιήσεις των αγροτών.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Απαγορεύει τις εξαγωγές ζάχαρης και σιτηρών στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας