ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
«Αν και έχει υπάρξει βελτίωση από την πρώτη αξιολόγηση της ΕΚΤ στα τέλη του 2020, καμία τράπεζα δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες που υπήρχαν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Οι 109 τράπεζες, που είναι υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, είναι υποχρεωμένες να την ενημερώνουν και να ανταποκρίνονται σε προσδοκίες για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει οι γνωστοποιήσεις των τραπεζών έχουν ασάφειες και δε χρησιμοποιούν εργαλεία που είναι απαραίτητα για τα κλιματικά στρες τεστ που έρχονται σύντομα.
Λίγες οι γνωστοποιήσεις εκπομπών του Πεδίου 3
Ενώ το 74% των τραπεζών του δείγματος αποκαλύπτει εκπομπές Πεδίου 1, 2 και 3, μόνο το 15% αποκαλύπτουν πραγματικά τις εκπομπές του Πεδίου 3 (εκπομπές στην αλυσίδα εφοδιασμού), που είναι μόνο ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με την αξιολόγηση του 2020 (14%), αναφέρει η αξιολόγηση της ΕΚΤ. Σε πολλές περιπτώσεις, σημειώνεται, οι τράπεζες δεν αναφέρουν ρητά ότι οι συνολικές εκπομπές τους δεν ενσωματώνουν τις εκπομπές του Πεδίου 3, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση των εκπομπών του Πεδίου 3 σε όλες τις τράπεζες. Σε περιπτώσεις μάλιστα που οι τράπεζες ανέφεραν τις εκπομπές του Πεδίου 3 σε ένα χαρτοφυλάκιο, διαπιστώνεται ότι αντιπροσώπευαν το 93% του συνόλου των εκπομπών όλων των πεδίων.
Επίσης, τονίζεται, ότι η μεθοδολογία Financials (PCAF) αναφέρθηκε από το 8% των τραπεζών και η μεθοδολογία Environment Finance Initiative (UNEP-FI) αναφέρθηκε στο 4% των περιπτώσεων.
Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, οι απαιτήσεις αυτές θα γίνουν πιο αυστηρές τα ερχόμενα χρόνια, καθώς οι αγορές και το κοινό αναμένουν μεγαλύτερη πληροφόρηση. Γι’ αυτό τον λόγο «οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν τις πρακτικές τους χωρίς καθυστέρηση».
Σε σχέση με το 2020, περισσότερες τράπεζες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, το 70% των τραπεζών που αξιολογούνται πλέον εξηγεί πώς η διοίκησή τους αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους. Το ποσοστό αυτό ήταν 50% το 2020.
Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο διαφάνειας είναι ακόμα ανεπαρκές. Περίπου το 75% των τραπεζών δεν αποκαλύπτουν εάν οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο προφίλ κινδύνου τους, παρόλο που περίπου οι μισές τράπεζες που αποτυγχάνουν να το πράξουν αυτό έχουν δηλώσει στην ΕΚΤ ότι θεωρούν πως είναι εκτεθειμένες σε τέτοιους κινδύνους.
Όπως αναφέρει σχεδόν το 60% των τραπεζών δεν περιγράφει πώς ο κίνδυνος μετάβασης ή ο φυσικός κίνδυνος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη στρατηγική τους.
Τέλος, μόνο το 50% των τραπεζών δημοσιεύουν την επίδοσή τους ή δείκτες κινδύνου αναφορικά με κλιματικά ή περιβαλλοντικά ρίσκα, ενώ μόλις το 15% αποκαλύπτουν τις εκπομπές που παράγουν κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής τους.
ΕΚΤ: Έρχονται stress-test κλιματικού κινδύνου
Η ανάλυση σεναρίων και η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων είναι χρήσιμα εργαλεία για τον προσδιορισμό του κινδύνου και αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και, ως εκ τούτου, τα ιδρύματα αναμένεται να κάνουν να τα ενσωματώσουν στη διαχείριση κινδύνων τους. Το 60% των ιδρυμάτων ακόμα δεν κάνουν καμιά αναφορά στη χρήση αυτών των εργαλείων, αν και το 14% έχει αναφέρει σχεδιάζει να το κάνει βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, έχει εντοπιστεί πρόοδος στον τομέα αυτό, με το 29% των ιδρυμάτων να αναφέρεται ήδη στη χρήση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στη διαχείριση κινδύνων τους, και το 25% σε συνδυασμό με τη χρήση σεναρίων που σχετίζονται με το κλίμα
ανάλυση.
Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αναμένει ότι τα τεστ αντοχής κλιματικού κινδύνου που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες θα προωθήσουν την ενσωμάτωση αυτών των εργαλείων στη διαχείριση κινδύνων των τραπεζών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ