Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται η παρουσία αστυνομικών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με στόχο την πάταξη της βίας και της παραβατικής συμπεριφοράς εντός  των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό χαρακτηρίζουν “μύθο” τα περί εγκληματικότητας και αντιδρούν στη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σήμερα συζητηθηκαν στην Ολομέλεια  του ΣτΕ οι προσφυγές τους.

Ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές  οι αποφάσεις για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ). Δηλαδή, η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η με ημερομηνία 31.5.2021 πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη  διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών που θα συγκροτούν την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Στην πολύωρη συζήτηση στο ΣτΕ, οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη, μεταξύ άλλων, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή και  επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας.
Όπως είπαν, δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους:

●Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή. Είναι μύθος τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια

●Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των   Πανεπιστημίων,

● Οι άνδρες των ΟΠΠΙ μπορεί να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ,

●Η προκήρυξη από τον αρχηγό της  ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί,

●Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί.

-Μόνο στην Τουρκία υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί  στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις.

Το Δημόσιο

«Ναι μιλάμε για βία στα Πανεπιστήμια» αντέτεινε το αρμόδιο υπουργείο και αναφέρθηκε σε ομηρίες πανεπιστημιακών καθηγητών, ξυλοδαρμούς και κτισίματα εντός πανεπιστημίων ακόμα και σε  πόρτες γραφείων καθηγητών.

“Συνεπώς υπάρχει υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των Πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές”, υποστήριξε το υπουργείο τονίζοντας ότι τα μέλη της  ΟΠΠΙ θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές  και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ.

Τις προσφυγές στο ΣτΕ κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου  και   καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.

 Διαβάστε επίσης

Στη φυλακή η 28χρονη οικιακή βοηθός που κατηγορείται ότι διακινούσε παιδική πορνογραφία

Στη φυλακή οι τρεις συλληφθέντες για την απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση