• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Άκαρπη η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα – Άμεση εκεχειρία ζητούν Μακρόν-Σολτς – Συνεχίζεται η ρωσική εισβολή

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται για 15η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    «Άκαρπες» φάνηκαν να είναι οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια κατάπαυση του πυρός στη χώρα του κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

    «Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα».

    Από τη μεριά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τις δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν πρόκειται «να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απλά για να γίνει, πρέπει να υπάρχει σημαντική βάση διαπραγματεύσεων».

    Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    Ζελένσκι: Δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ

    Νέο διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μετά από 15 ημέρες πολέμου είπε πως «δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ».

    «Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας για 15η μέρα. Σηκωθήκαμε όρθιοι. Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε βασικές κατευθύνσεις. Χάρη στους στρατιωτικούς, εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς και όλους όσους μπήκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα είμαστε ποτέ.

    Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτή είναι η μοίρα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.

    Ζαχάροβα: Καλεί ΕΕ και ΝΑΤΟ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία

    Να σταματήσουν να προμηθεύουν τo «μη βιώσιμο» καθεστώς του Κιέβου με εξοπλισμό κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Σολτς – Μακρόν: Ζητούν από τον Πούτιν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξίωσαν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Οι δύο δυτικοί ηγέτες δήλωσαν επίσης στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από “διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

    Η κατάπαυση του πυρός στόχος της συνάντησης Λαβρόφ-Κουλέμπα

    Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στις συζητήσεις τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. «Το Κίεβο ζητά συνεχώς απευθείας συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, τώρα το θέμα αυτό συζητείται από τους υπουργούς Εξωτερικών», είπε χαρακτηριστικά.

    Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

    Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα επιμείνει σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

    Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

    «Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η άφιξη του Ντμίτρο Κουλέμπα:

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέτεινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες από την αρχή της κρίσης, δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία».

    «Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία», επέμεινε.

    Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν εχθές (Τετάρτη), σε μια κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

    Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες».

    «Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο βαθμό», δήλωσε και τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές».

    Ωστόσο το κλίμα κινδυνεύει να είναι τεταμένο, καθώς ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η Αττάλεια είναι η πρώτη έξοδος του Λαβρόφ από τη Ρωσία, η οποία είναι όλο και πιο απομονωμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

    Παράλληλα, η Ουκρανία ανοίγει την Πέμπτη επτά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εγκαταλείψουν οι πολίτες τις πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του νότιου λιμανιού της Μαριούπολης, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk.

    Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική πόλη Σούμι στο πλαίσιο τοπικής εκεχειρίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

    Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

    Νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη

    Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

    Ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

    «Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

    Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

    Μόσχα: «Ψευδείς ειδήσεις» περί ρωσικού βομβαρδισμού νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

    Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι «ψευδείς ειδήσεις», εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

    «Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Ο Πολιάνσκι επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομεία είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχαν πυρά.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες Τετάρτη.

    35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις.

    Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

    Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

    Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

    Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

    Για 1.207 άμαχους νεκρούς στη Μαριούπολη σε 9 ημέρες ρωσικής πολιορκίας μιλά η δημοτική αρχή

    Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

    «Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες – 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

    Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

    Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ