ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Oι «ταύροι» του χρυσού, έχουν αρχίσει να φαίνονται κουρασμένοι… Το αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι συγκυριακό, θα αποδειχθεί από τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στις αγορές. Όπου τίποτε δεν εκλαμβάνεται ως δεδομένο και τα πάντα διεκδικούνται.
Το απόγευμα της προχθεσινής Τρίτης ο χρυσός έφτασε να αποτιμάται στα 2.070,57 δολάρια ανά ουγγιά. Σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική κορυφή των 2.075,1 δολαρίων, που είχε αναρριχηθεί στις 6 Αυγούστου του 2020.
Ωστόσο, οι ορμητικές διαθέσεις των λογής-λογής «παικτών» εκτονώθηκαν γρήγορα, δίνοντας το έναυσμα της αποσυμπίεσης. Έτσι, αργά χθες το βράδυ ο «βασιλιάς» των μετάλλων είχε υποχωρήσει, κάνοντας πράξεις στα 1.994,60 δολάρια. Και κατ’ αντιστοιχίαν της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας στα 1.800,30ευρώ. Έναντι του προχθεσινού άλματος μέχρι τα ιστορικά υψηλά των 1.902,69 ευρώ.
Η οπισθοχώρηση των τιμών φαντάζει λογική, καθώς η απότομη άνοδος που ήρθε στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ήταν αναγκαίο να αφομοιωθούν οι νέες αποτιμήσεις.
Ανεξάρτητα από την έντονη μεταβλητότητα, στο «τραπέζι» των εξελίξεων μπαίνει και το ενδεχόμενο μιας ακόμη κίνησης από την πλευρά των Η.Π.Α που σχεδιάζουν την επιβολή εμπάργκο στην αγορά χρυσού από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή και ενώ το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να λειτουργεί ως αντιστάθμιση κίνδυνου, έναντι της έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου και της συνακόλουθης εκτίναξης του πληθωρισμού, δεν λείπουν και οι «προφητείες» αναλυτών για άνοδο του χρυσού στα 3.000 δολάρια μέσα στη χρονιά…
Εκ των πραγμάτων η ζήτηση κινείται σε υψηλές ταχύτητες, καθώς όπως επισημαίνεται από τη Commezbank, στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ( ETF χρυσού) έχουν εισρεύσει 55 τόνοι πολύτιμου μετάλλου, που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έρχονται κυρώσεις των Η.Π.Α για αγορές ρωσικού χρυσού
Στο «μέτωπο» των οικονομικών κυρώσεων, Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν υποβάλει προς έγκριση νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να προχωρήσει σε ρευστοποίηση των διαθεσίμων της σε χρυσό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την ομάδα των γερουσιαστών « η τεράστια προσφορά χρυσού της Ρωσίας είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να εμποδίσει την περαιτέρω πτώση της οικονομίας της χώρας του. Αλλά και την ικανότητά του να χρηματοδοτεί πολέμους.»
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας ανέρχονται σε 2.300 τόνους, τρέχουσας αξίας 147 δισ. δολαρίων. Αν ληφθούν υπόψη οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και το γεγονός ότι το Ρούβλι έχει χάσει το 31% της αξίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, η πώληση χρυσού από τη Ρωσία φαντάζει ώς εναλλακτική λύση για τον Πούτιν, προκειμένου να μετριάσει τις ασφυκτικές συνέπειες. Στηρίζοντας όπως μπορεί την παραποιούσα ρωσική οικονομία.
Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν όμως, ότι ακόμη κι αν οι Η.Π.Α νομοθετήσουν κυρώσεις για όσες αμερικανικές οντότητες προχωρούν σε συναλλαγές χρυσού με τη Ρωσία, ο Πούτιν μπορεί να ανοίξει άλλο «παράθυρο». Όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα ή και η Ινδία, που δυνητικά θα μπορούσαν να αγοράσουν ρωσικό χρυσό, αν αυτός εκποιηθεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων αναμένεται να πιεστούν και να οδηγηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.
Οι βετεράνοι της αγοράς επισημάνουν ότι συνήθως, το ασφάλιστρο κινδύνου για τον χρυσό μετά από γεωπολιτικά γεγονότα, μειώνεται γρήγορα. Πλήν όμως στην παρούσα κατάσταση ακόμη κι αν βρεθεί σύντομα μια διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο χρυσός θα παραμείνει στο επίκεντρο λόγω του «καυτού» ζητήματος του πληθωρισμού.
Η «καυτή» προσδοκία και το σκηνικό με τη χρυσή λίρα
Στο γενικότερο πάζλ των εξελίξεων που αφορούν την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, εντάσσεται και η «προφητεία» του Bart Melek, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities. Ο οποίος σε δηλώσεις του στο Kitco News ανέφερε πώς η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει τον χρυσό κοντά στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στο 2022… Το σκεπτικό του; Σε ονομαστικές τιμές ο χρυσός είχε βρεθεί στα 850 δολάρια στα υψηλά του 1980. Με την αναπροσαρμογή στο πληθωρισμό όλων αυτών των χρόνων, η τιμή πάει στα 2.927 δολάρια…
Στο πεδίο της ελληνικής πραγματικότητας το κρίσιμο στοιχείο είναι η αποτίμηση του χρυσού σε ευρώ. Χθες, έπειτα από αρκετές μέρες συναλλαγματικής αδυναμίας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πήρε τα πάνω του έναντι του δολαρίου. Ενισχυόμενο κατά 1,69% με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,108 δολάρια.
Από το συναλλαγματικό αυτό μπρα-ντε φέρ εξαρτάται και η τιμολόγηση της χρυσής λίρας. Χθες το πρωί η τράπεζα Ελλάδος όρισε τις τιμές πώλησης και αγοράς λιρών στα 514,41 και 426,80 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή σε ένα ακόμη, νέο υψηλό όλων των εποχών. Αργότερα και λόγω της κάμψης των τιμών του χρυσού στη διεθνή αγορά, οι τιμές πώλησης και αγοράς λιρών έπεσαν στα 506 και 419,86 ευρώ.
Λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ το πολύτιμα μέταλλο ήταν στα 1.800,3 ευρώ ανα ουγγιά των 31,1 γραμμαρίων. Και ως εκ τούτου η «δίκαιη» τιμή της λίρας ( που έχει 7,322 γραμμάρια χρυσό) προσδιοριζόταν στα 422,7 ευρώ. Κατά κανόνα η τιμή πώλησης που ορίζει η τράπεζα Ελλάδος είναι 15,5% πάνω από τα «δίκαια» επίπεδα, ενώ η τιμή αγοράς είναι 5% χαμηλότερα. Με τα δεδομένα αυτά και αν μέχρι σήμερα το πρωί δεν αλλάξει κάτι στις διεθνείς τιμές, η τιμές της χρυσής λίρας θα ανοίξουν πτωτικά. Κάπου 18 ευρώ πιο κάτω…
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας