Εδώ και μήνες στο Υπουργείο Υγείας επικρατεί δημιουργικός αναβρασμός και πολλά νομοσχέδια είναι στην τελική ευθεία. Το… «τσουνάμι» των αλλαγών αφορά, μεταξύ άλλων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον ΕΟΠΥΥ, τα δυο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη προσωπικά.

Ουδείς αμφισβητεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η δημόσια Υγεία δοκιμάστηκε. Το ΕΣΥ λύγισε υπό το βάρος της επιδημίας COVID-19 και έγινε αντιληπτό πιο πολύ από ποτέ ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές… χθες, προκειμένου η Υγεία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Η ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ είναι επιτακτική, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα στη θωράκιση των πολιτών απέναντι στις πάσης φύσεως υγειονομικές απειλές. Η πρόληψη και όλοι οι πολίτες είναι στο επίκεντρο.

ΠΦΥ – Προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Η ΠΦΥ, όταν λειτουργεί σωστά, πρωταγωνιστεί στη βελτίωση διάφορων δεικτών Υγείας (όπως, για παράδειγμα, βαριές νοσήσεις, θνησιμότητα κ.ά.). Ο οικογενειακός γιατρός, τα ηλεκτρονικά ραντεβού, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η τηλεσυμβουλευτική εντάσσονται στην αναβάθμιση της ΠΦΥ.

Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στα εξής:

  • Στην κατάργηση του μοντέλου των κλειστών επισκέψεων σε ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
  • Κάθε πολίτης θα έχει τον θεράποντα ιατρό του, που δεν θα πληρώνεται κατά την επίσκεψη, αλλά κατά άτομο τον χρόνο, με τη λεγόμενη μορφή capitation.
  • Μπαίνει τέλος στις αλόγιστες ιατρικές πράξεις. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός, που κατευθύνει τον πολίτη σε αυτές και τον παραπέμπει στο ΕΣΥ, εάν κρίνει ότι είναι αναγκαίο.
  • «Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (πάνω από 200 εκατ.). Ανανεώνονται κτιριακά και υλικοτεχνικά και ενοποιούνται διοικητικά.
  • Προβλέπεται συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών δομών.

Έρχεται ο νέος ΕΟΠΥΥ

Το πολυαναμενόμενο νέο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, στο οποίο ο Υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του βάζουν τις τελευταίες «πινελιές», είναι έτοιμο για κατάθεση. Η επιδημία, που όλον αυτόν τον καιρό ήταν σε προτεραιότητα, δεν άφηνε περιθώριο να προχωρήσει.

Ο νέος ΕΟΠΥΥ βάζει φρένο σε παραβατικές συμπεριφορές και αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, που πολύ συχνά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με γραφειοκρατικά ζητήματα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Ο Οργανισμός επιτέλους εκσυγχρονίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο νομοσχέδιο:

  • Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα, αυξάνοντας τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους.
  • Η αποζημίωση των παρόχων θα γίνεται με βάση ποιοτικούς δείκτες.
  • Εισάγεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (real time), για την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών.
  • Προβλέπεται αναβάθμιση των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης (πάνω από 350 εκατ.).
  • Ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΣΥ με ιδιώτες.
  • Παροχή κινήτρων για τη στελέχωση των νοσοκομείων και δυνατότητα ιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται και ιδιωτικά.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ μόνο για το 2022 με 4.000 νοσηλευτές, 700 ιατρούς και 910 λοιπό προσωπικό.
  • Επιλέγεται το μοντέλο των ΝΠΙΔ για τα νοσοκομεία, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας. Προσπάθεια αύξησης των πόρων με ευελιξία στη λειτουργία, π.χ. με απογευματινά χειρουργεία.

Η αναμόρφωση της ΠΦΥ, του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων θα γίνει με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης (1,5 δισ. ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

Covid-19: Οι γενετικοί παράγοντας που σχετίζονται με την βαριά νόσηση – Τι έδειξε μεγάλη διεθνής μελέτη

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D επηρεάζει τα συμπτώματα της Όμικρον