ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πορεία των έργων του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αναστάσιος Μάνος στη Βουλή, στη Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση σχετικά με την προμήθεια καλωδίων και αγωγών.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς.
Αναφερόμενος στα έργα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Αναστάσιος Μάνος σημείωσε ότι αν θέλαμε να υπογειοποιήσουμε μόνο τη μέση τάση θα χρειαζόντουσαν 10 δισεκατομμύρια επενδύσεις και για όλο το δίκτυο άλλα 10 δισεκατομμύρια.
Το ελληνικό δίκτυο στην Ελλάδα, όπως είπε, ιστορικά, τα τελευταία 70 χρόνια αναπτύχθηκε υπέργειο, δηλαδή από τα 240.000 χιλιόμετρα χοντρικά, μόνο το 10% του δικτύου είναι υπόγειο, όταν ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50% και οι ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου είναι στο 80% με 90%.
Και τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί να έχει τον υψηλότερο κεραυνικό δείκτη της Ευρώπης, για παράδειγμα ή να έχουμε ένα βροχοπτωτικό δείκτη παραπλήσιο της Πολωνίας. Όμως, πως είπε, όταν μόνο το 10% του δικτύου μας είναι υπόγειο, το να κλείσει μια τέτοια ψαλίδα είναι πάρα πολύ μεγάλο το κενό που πρέπει να καλυφθεί.
Γι αυτό και η στρατηγική που επελέγη είναι αυτή των έξυπνων, στοχευμένων, συστηματικών, σταδιακών επενδύσεων, ακριβώς σεβόμενοι το θέμα το ότι αυτές τις επενδύσεις τις πληρώνει ο ελληνικός λαός και πηγαίνεις με την αρχή, κλίνεις τα μεγαλύτερα προβλήματα προς τα μικρότερα. Γι’ αυτό, μαζί με το Υπουργείο, μπήκαν 233 εκατομμύρια ευρώ στο RRF, όπου ένα κομμάτι είναι υπογειώσεις και ένα κομμάτι είναι επαναοδεύσεις.
Στις συνδέσεις ΑΠΕ το 2025 θα έχουμε πιάσει το στόχο του 2030
Σχετικά με τη συνεισφορά του ΔΕΔΔΗΕ στην προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα, ο κ. Μάνος τόνισε, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, το 2020 και το 2021, τετραπλασίασε ουσιαστικά την χορήγηση συνδέσεων ΑΠΕ. Στοχεύουμε, σημείωσε, μέχρι το τέλος του 2022, να έχουμε πετύχει τους στόχους του ΕΣΕΚ του 2023 και μέχρι το 2025, τους στόχους του ΕΣΕΚ του 2030.
Πώς αυτό φαίνεται στους αριθμούς μας;
Ο στόχος για την ισχύ των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα είναι τα 9 γιγαβάτ, ενώ το δίκτυο διανομής είχε εκτιμηθεί ότι θα πρέπει να συνδράμει συνδέοντας επιπλέον 5,5 γιγαβάτ μέχρι το 2030, δηλαδή 0,5 γιγαβάτ ετησίως. Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως είπε, το 2020 και το 2021, ουσιαστικά χορήγησε όρους σύνδεσης για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3,3 γιγαβάτ, δηλαδή 4,5 φορές παραπάνω από παλαιότερα και δίνοντας όρους σύνδεσης, στο 2020 και στο 2021, σχεδόν για το 60% του συνολικού του στόχου για όλη τη δεκαετία.