ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων ενέργειας εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Καθώς οι κυρώσεις στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γίνονται όλο και πιο αυστηρές, και ενώ μπορεί να υπάρχει εξαίρεση από τους εμπορικούς περιορισμούς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι τιμές τους προβλέπεται να συνεχίσουν να κινούνται σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό.
Στα ύψη εκτοξεύει ο πόλεμος το ενεργειακό κόστος
Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το αέριο με τα Ολλανδικά συμβόλαια TTF να φτάνουν στα 221 δολάρια (199,99 ευρώ) ανά MWh, το πρωί της Πέμπτης, ένα νέο ιστορικό υψηλό. Η προηγούμενη υψηλότερη τιμή του αερίου καταγράφηκε την Τετάρτης και άγγιξε τα 215 δολάρια (194 ευρώ) ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και αυτές, στα 120 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, νέο υψηλό επίπεδο από το 2012.
Σύμφωνα με τις προθεσμιακές αγορές, η επίδραση του πολέμου στις τιμές ενέργειας ήρθε για να μείνει, ακόμη και αν μετά τις ακραίες αυτές κινήσεις τείνει αμβλυνθεί ελαφρώς.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με την τιμή στην Ελλάδα να κλείνει στα 362.22 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28.56%.
Στα ύψη οι τιμές μέχρι το 2023
Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας απαγόρευσε την εξαγωγή αερίου που βρίσκεται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αερίου σε αποθήκες (που συνήθως βρίσκονται στην κατοχή φορέων της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίοι μπορούν να το μεταφέρουν πίσω στις αγορές τους).
Η απαγόρευση δεν ισχύει για το ρωσικό αέριο που μεταφέρεται προς την Ευρώπη, το οποίο συνεχίζει να ρέει σε σταθερά επίπεδα αν και η συνολική ρωσική προσφορά μειώθηκε (στα 260 mm cm/ημέρα, σε σύγκριση με 267 mm cm/ημέρα την Τετάρτη). Ωστόσο η απώλεια του ουκρανικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε ανοδικές πιέσεις στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Η αβεβαιότητα αυτή γεννά ακόμα περισσότερη ανησυχία στις αγορές καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ακραίες αυτές κινήσεις των τιμών θα συνεχίσουν έως το 2023.
Ειδικότερα η EIU αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στο έτος. Επιπλέον σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον άλλο 50% το 2022, μετά την εκτίναξη τους σε ποσοστό 400% το 2021. Οι τιμές των συμβολαίων αναφοράς του ιαπωνικού LNG θα αυξηθούν και αυτές κατά περίπου 20% το 2022, μετά από αύξηση 27% το 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ