ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως σημειώνουν σε flash note που εξέδωσαν σήμερα, λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και της αστάθειας που επικρατεί στις αγορές ενέργειας, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 έχει υποχωρήσει κατά 10% την τελευταία εβδομάδα (14,5% κάτω από την τιμή στην οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου). Στην υποχώρηση, όμως, συνέτεινε, όπως αναφέρουν, και η φημολογία στην αγορά για το ενδεχόμενο να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα που θα επηρέαζαν την κερδοφορία της Επιχείρησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αν και θεωρούν και οι ίδιοι ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι η σημαντικότερη και αμεσότερη έκθεση που έχει η Ελλάδα στις γεωπολιτικές εντάσεις και παρότι εκτιμούν πως οι αγορές ενέργειας θα παραμείνουν ασταθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα με περιορισμένη ορατότητα, η άποψή τους εξακολουθεί να είναι ότι χάρη στην καθετοποίησή της και τo hedging που έχει κάνει, η ΔΕΗ θα μπορέσει να παράγει EBITDA για το 2022 της τάξης των 800-900 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 3 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται σε ~1,0x την ταμειακή της θέση (1,3 δισ. αύξηση κεφαλαίου + 1,3 δισ. από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ + ταμείο), γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των πιο πουλημένων ονόματα στην ελληνική αγορά.
Πού στηρίζεται η εκτίμηση για EBITDA 800-900 εκατ. ευρώ το 2022
Η εκτίμηση για EBITDA 800-900 εκατ. ευρώ το 2022 στηρίζεται σε πέντε λόγους:
- Τα περιθώρια κερδοφορίας από τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση της ΔΕΗ (λιανική) είναι εξασφαλισμένα, χάρη στην αυτοματοποιημένη ρήτρα προσαρμογής.
- Η εταιρεία έχει hedge-άρει σημαντικό κομμάτι της έκθεσής της στο φυσικό αέριο.
- Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν μεγάλη ρευστότητα στο τρέχον περιβάλλον των υψηλών τιμών.
- Η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του CO2 είναι θετική για την κερδοφορία των λιγνιτικών μονάδων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την αρνητική συμβολή τους.
- Η σταθερή συνεισφορά περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αν και το συγκεκριμένο θέμα είναι στενά συνδεδεμένο με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας.
Σημειώνουν δε ότι με EBITDA 800-900 εκατ. ευρώ, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της ΔΕΗ προ αναπτυξιακών κεφαλαιουχικών δαπανών υπολογίζονται σε ~350 εκατ. ευρώ (απόδοση 11%).
Τέλος, υπογραμμίζεται πως τη Δευτέρα η ΔΕΗ εισέπραξε 1,3 δισ. ευρώ από τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συνυπολογίζοντας τα 1,3 δισ. ευρώ που άντλησε η Επιχείρηση τον Νοέμβριο από την ΑΜΚ συν το υφιστάμενο ταμείο, οι αναλυτές της AXIA υπολογίζουν πως η ταμειακή θέση της ΔΕΗ υπερβαίνει σήμερα τα 3 δισ. ευρώ (καθαρό χρέος < 1 δισ. ευρώ ή ~1,0x καθαρό χρέος/EBITDA). Αυτό έναντι τρέχουσας κεφαλαιοποίησης 3 δισ. ευρώ και ενός entreprise value (EV) 4 δισ. ευρώ (μικρότερη από το 100% του ΔΕΔΔΗΕ).
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα