ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ελληνικής στάσης λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος θα είναι θετικά διακείμενος στα δικά μας συμφέροντα, η Τουρκία κάνει μια επιλογή» και διαμήνυσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής πολιτική. Η ταύτιση με τις πρακτικές Πούτιν δεν καθιστά κανέναν δημοφιλή».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί εύκολα να συνεχιστεί η προηγούμενη ρητορική της Τουρκίας, δεν υπάρχει ακροατήριο» στη διεθνή σκηνή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και σε συνέχεια του ανοίγματος που έκανε στη βουλή, δήλωσε «ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνουν αυτές οι συναντήσεις για να εκτονωθούν εντάσεις». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει θετική ατζέντα θεμάτων που μπορούν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορους τομείς πέραν των εθνικών θεμάτων.
Επιβεβλημένη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη την αποστολή εκ μέρους της Ελλάδας όπλων στην Ουκρανία, καθώς όπως τόνισε «δέχεται επίθεση μια ελεύθερη χώρα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα έπραξε το σωστό λέγοντας ότι η ΕΕ αποφάσισε να παράξει αμυντικό υλικό. Σημείωσε δε μιλώντας με έμφαση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο:
«Με ποια ηθική υπόσταση και ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη βοήθεια αν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση; Έπρεπε να συνταχθούμε γρήγορα και χωρίς αστερίσκους. Στείλαμε ένα σήμα ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε, τονίζοντας ότι στέλνεται και ένα ευρύτερο μήνυμα: «Λογικές αναθεωρητισμού και λογικές αποστρατιωτικοποίησης δεν έχουν θέση».
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση ήταν δική του μετά από εξουσιοδότηση από το ΚΥΣΕΑ και τόνισε ότι «δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Ότι έχουμε να πούμε το λέμε στη Βουλή» απαντώντας έτσι στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έστειλε όπλα χωρίς να προηγηθεί εθνική συνεννόηση.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της αποστολής όπλων λέγοντας ότι «έχει σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με τους συμμάχους μας», σημειώνοντας όμως ότι «δεν θα πολεμήσουμε. Δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία».
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στείλει ελληνικό στρατό σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, είπε: «Αν ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ φυσικά και θα το κάνουμε αλλά δεν έχει ζητηθεί αυτό ακόμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να αγοράσει ξανά οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και εκτίμησε ότι έχουμε εισέλθει σε νέο ψυχρό πόλεμο που έχει αναιρέσει το καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας όπως αυτό οικοδομήθηκε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Σε ότι αφορά την προστασία των ελληνικής καταγωγής Ουκρανών και Ελλήνων που ζουν εκεί τόνισε ότι υπάρχουν συνεννοήσεις για τις εκκενώσεις ενώ τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλησε να μείνει στα σπίτια του παρά τον πόλεμο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο πάντως για ανθρωπιστική καταστροφή και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Θα υπάρξουν συνέπειες στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Κληθείς να αναφέρει αν αλλάζει κάτι ως προς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας και στους συγκεκριμένους επενδυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Πρέπει να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι ότι υπάρχει λίστα προσώπων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική των κυρώσεων. Και είναι Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Vladimir Puton. Για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα»
«Αυτή τη στιγμή» , πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν επιβληθεί είναι τόσο δρακόντειοι που ουσιαστικά η Δύση επέλεξε να κόψει τις οικονομικές της σχέσεις συνολικά με την Ρωσία. Και αυτό προφανώς θα έχει συνέπειες, και στις ρωσικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.
Θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, θα έχει συνέπειες στο εμπόριο, λιγότερες συνέπειες από ό,τι θα έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είμαστε τόσο εκτεθειμένοι στη Ρωσία, αλλά να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν συνέπειες από αυτή την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας».
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε κατηγορηματικά τα νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές , τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τον εκλογικό προγραμματισμό.
Είπε: «Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες.
Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο απολύτως να αλλάξω το σκεπτικό μου. Πράγματι όμως το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Και πιστεύω ότι και η κρίση αυτή με τον τρόπο της, ήταν αποκαλυπτική για το πώς τοποθετούνται όλοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών
Παρότι διαμορφώθηκε ένα σχετικό πλαίσιο κάποιας συνεννόησης στη βουλή, εγώ κράτησα την φράση του κ. Τσίπρα, ότι «εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ