• First Top Stories

    Η Citi γράφει την πιο σκληρή έκθεση για την Ελλάδα: Ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές

    Citigroup

    Citigroup


    Η νέα ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς απειλούν να βγάλουν από το τραπέζι την επιλογή της ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά σε έκθεσή της η Citi, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα. 

    Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, η προκήρυξη εκλογών από τον πρωθυπουργό δεν είναι ούτε ιδιαίτερα πιθανή εξέλιξη – δεδομένου της δημοσκοπικής κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά ούτε και τόσο επικύνδινη όπως πριν από 2 χρόνια, καθώς η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προηγείται βάσει των τελευταίων γκάλοπ.

    Η Citi εκτιμά πως η αντιπαράθεση που έχει επέλθει τις τελευταίες ημέρες είναι αναμενόμενη καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νιώθει ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

    Και αυτό καθώς από τις αποφάσεις του Eurogroup απουσιάζουν οι άμεσες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιθυμούσε η Ελλάδα, καθώς η επίδραση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που ανακοινώθηκαν θα φανεί μετά από αρκετά χρόνια, αλλά υπάρχει η υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με την ανάγκη λήψης ανάλογων μέτρων για μετά το 2018. Παράλληλα, ο πρόσφατος ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις, αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις, όπως επισημαίνει η Citi.

    Η Ελληνική πλευρά, σημειώνει η Citi, έπρεπε να παρουσιάσει “κάτι” ως αντάλαγμα για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα (άνω του 0,3% του ΑΕΠ), τα οποία θα ενισχύσουν την συνεχιζόμενη απώλεια δημοτικότητας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, οι εντάσεις τελικά θα ηρεμήσουν με μια συμφωνία ελάχιστων παραχωρήσεων προς την Ελλάδα, αν και η απουσία μίας σημαντικής επικείμενης αποπληρωμής του χρέους, σημαίνει ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει αρκετά.

    Όπως σημειώνει η Citi, η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης με τους πιστωτές μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, και παράλληλα με αυτό μειώνονται και οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σύνοδος Κορυφής-Τσίπρας: «Πρόοδος χωρίς εκβιασμούς – Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άνθρακες ο θησαυρός» για τα Ταμεία από το πλαστικό χρήμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τελεσίγραφο ΤΧΣ σε Πειραιώς: Τελειώστε ως την Παρασκευή με τον CEO



    ΣΧΟΛΙΑ