Η συζήτηση της Τρίτης στη βουλή με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία έδειξε πώς τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά είχε και μία παραδοξότητα. Στην αίθουσα ακούστηκε πολλές φορές και με πολλαπλές αφορμές, το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον επικαλούνταν συνεχώς ο Μιχάλης Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ και ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός επέκρινε επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο Τσίπρας έκλεψε και πάλι φράσεις του, όπως το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Κατά κάποιους, μάλιστα, το μόνο που έλειπε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη νέα του προσπάθεια να υποδυθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν το ζιβάγκο. Άλλοι είπαν ότι δεν του χρειαζόταν καν —ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να αντιγράψει το στιλ και τα συνθήματα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να εκμαιεύσει και το θρυλικό πολιτικό comeback του τελευταίου, καθώς υπήρξε ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ηττήθηκε και επέστρεψε στην εξουσία.

Η φράση του λοιπόν, στη συζήτηση στη Βουλή ότι δηλαδή «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», σε κάποιους στην αίθουσα της Ολομέλειας προκάλεσε γέλια, σε άλλους χειροκροτήματα και σε άλλους γκρίνια.

Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), αλλά απών από το κοινοβούλιο καθώς δεν είναι βουλευτής αλλά ευρωβουλευτής, παρατήρησε από το Twitter:

«Η Ελλάδα όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών».

Σήμερα πάλι, υπήρξε νέα παρέμβαση από το … Νίκο Κοτζιά. Τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου την περίοδο από το 2015 έως το 2018 οπότε και παραιτήθηκε λόγω έντονης διαμάχης με τον κ. Καμμένο.

Ο κ. Κοτζιάς θέλησε να διορθώσει τον  κ. Κατρίνη, επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος διόρθωσε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι την φράση «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» την είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου κι έγραψε στο Twitter:

«Κατρίνης κάνει παρατήρηση στον Τσίπρα λέγοντας ότι το σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” είναι του Ανδρέα. Το σύνθημα είναι, όμως, της ΚΔ από το 1931. Το ΚΚΕ το χρησιμοποίησε ήδη από το 1932 και στη συνέχεια το ΕΑΜ. Από εκεί το πήρε και ο Ανδρέας!

ΥΓ: Μάθε παιδί μου γράμματα».

Τώρα, αν αυτές οι επίμονες αναφορές στο παρελθόν είναι … ελπιδοφόρες ενδείξεις, είναι μάλλον αμφίβολο.

Διαβάστε επίσης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει πρόωρες εκλογές – «Θα γίνουμε και κυβέρνηση»