Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατάγραψε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο στο 5,8%, σύμφωνα με τη Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έσπασε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο φτάνοντας το 5,8% λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat.

1

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,1%, που ήταν και τότε το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία από τον Ιανουάριο 1997 που άρχισε να καταγράφεται αυτός ο δείκτης για τις 19 χώρες που είχαν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Από τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός καταγράφει κάθε μήνα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σημειώθηκε στην ενέργεια (+31,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από ετήσια αύξηση 28,8% τον Ιανουάριο) και στα τρόφιμα (+4,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από ετήσια αύξηση 3,5% τον Ιανουάριο).

Ανά χώρα, ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Λιθουανία (13,9%) και στην Εσθονία (12,4%), ενώ ο μικρότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στη Γαλλία (4,1%) και σε Φινλανδία, Μάλτα (4,3%).

Στο 6,3% εκτιμά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα η Eurostat, από 5,5% τον Ιανουάριο, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 6,3% το Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,8% από 5,1% τον Ιανουάριο.

«Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% έναντι 2,3% τον Ιανουάριο)» σχολιάζει η Eurostat.

 

Διαβάστε επίσης

Πληθωρισμός: Ένα πρόβλημα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα