Για τις δραματικές εξελίξεις την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τη στάση της Ελλάδας, αλλά και την «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, τονίζοντας πως την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. «Ξεκινώ τιμώντας τη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Μίας μεγάλης Ελληνίδας, σπουδαίας γυναίκας, καλής φίλης και μαχήτριας της παράταξης. Κανείς δεν θα λησμονήσει τους αγώνες της, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, την αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη».

1

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό.

«Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί. Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».

Δείτε την ομιλία:

«Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους»

«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα».

«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας»

«Σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέχεια της ομιλίας του.

«Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός» συμπλήρωσε.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. “Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία”, είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;»

«Η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός»

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

«Έχουμε τρόπους αντίδρασης απέναντι στην ενεργειακή κρίση»

«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας.

«Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση.

«Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

«Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας»

«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οικονόμου: Έμπρακτη και ενεργή υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσουν η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου την Κυριακή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό σημαίνει όχι απλώς καταδίκη της εισβολής αλλά έμπρακτη και ενεργή υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και, συνεπώς, η αποστολή αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας «είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν «με τον δέοντα τρόπο, ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός για την αποστολή βοήθειας».

«Πρέπει να είναι ομόθυμη και ξεκάθαρη η καταδίκη της εισβολής και της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Ωστόσο, αν και τόνισε ότι «πρέπει ξεκάθαρα να στηρίξουμε την Ουκρανία, ώστε η εισβολή να τελειώσει γρήγορα», ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς». Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς εντάσσεται σε σχετική ευρωπαϊκή απόφαση, όπως σημείωσε.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κατηγόρησε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπλέουν με την ελληνική ακροδεξιά στο Ουκρανικό, αλλά και τον Πρωθυπουργό, επειδή δεν ενημέρωσε κανέναν πολιτικό αρχηγό στο θέμα της αποστολής της στρατιωτικής βοήθειας. Γι’ αυτό και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εθνική συνεννόηση.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «η απόφαση για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη και την κοινή αγορά-μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και εφοδίων, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία, είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση». Αφού χαρακτήρισε «παράνομη και απολύτως καταδικαστέα» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι ολόκληρος ο πλανήτης από την περασμένη Τετάρτη έχει περάσει το κατώφλι μιας διαφορετικής εποχής και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, βασισμένος στη στρατιωτική ισχύ, προωθεί ένα νέο αναθεωρητικό δόγμα, επίσης ότι παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

«Η σκέψη μας είναι στον ουκρανικό λαό καθώς και τους πολυπληθείς Έλληνες», που μετρούν ήδη 12 θύματα, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς», λέει το  ΚΚΕ.

 «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά-πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο», συμπληρώνει ο Περισσός.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή και εμπλοκή». «Την ώρα που οι Έλληνες της Ουκρανίας κινδυνεύουν με σφαγή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, θρηνώντας ήδη άμαχους ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα έπρεπε να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων γηγενών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και να διαμεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει την ευθεία, μονομερή εμπλοκή σε μια πολεμική σύγκρουση, εκθέτοντας τους ομογενείς μας σε κίνδυνο, διχάζοντας παράλληλα τον ελληνικό λαό. Επιτρέποντας μάλιστα στον Ερντογάν και την Τουρκία να εμφανίζεται ως “ειρηνοποιός” αντί να απολογείται για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου».

Επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα και Κουτσούμπα

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, και στον Δημήτρη Κουτσούμπα, απέστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας σε συντονισμό των αντιπολεμικών δράσεων μεταξύ των τριών κομμάτων.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θέτει προ δύο αλληλένδετων ευθυνών»: «Να υπεραμυνθούμε ενός λαού που δέχεται τη βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων του καθεστώτος Πούτιν» και «να αποτρέψουμε την απειλή για την Ελλάδα που φέρνει η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει ό,τι της υπαγορεύει η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης και σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει τον συντονισμό των αντιπολεμικών δράσεων σε «διττή κατεύθυνση»: «Άμεσος τερματισμός πολέμου και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που θα επιτρέψει στον λαό της χώρας να ζει ελεύθερος σε μια Ανεξάρτητη, Ουδέτερη, Δημοκρατική Ουκρανία» και «απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα και τον λαό μας στόχο ξένων δυνάμεων, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στην άμυνα της χώρας από πραγματικές εξωτερικές απειλές».

Διαβάστε επίσης:

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Τι είπαν για διασύνδεση Ουκρανίας, τιμές ενέργειας και επάρκεια

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκοβο