Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκαν χθες τα τραπεζικά επιτελεία, καθώς το τοπίο παραμένει «θολό» σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

Η απόφαση για το πότε θα πατηθεί το «κουμπί» και το σύστημα δεν θα βλέπει τις ρωσικές τράπεζες που μπήκαν στην «μαύρη λίστα» θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Η εντολή πιθανόν να δοθεί σήμερα, καθώς χθες όλοι ανέμεναν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

1

Η λίστα με τις τράπεζες που αποκλείονται από το SWIFT δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Εκείνο που έχει καταστεί σαφές είναι ότι εμπάργκο θα επιβληθεί τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές τράπεζες της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, σε ανοιχτή γραμμή με τον επόπτη και τσεκάρουν τα συστήματά τους.

Βέβαια η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία είναι ελάχιστη, σε σχέση με άλλες τράπεζες της ευρωζώνης, όπως είναι για παράδειγμα η θυγατρική της UniCredit Bank στη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκλειστεί από το Swift.

Αντίθετα η Gazprom Bank -που είναι κρατική και τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Ρωσίας- εξαιρείται από τη «μαύρη λίστα» του αποκλεισμού, καθώς ακόμα και στις συνθήκες εμπάργκο μένουν κάποια παράθυρα ανοιχτά προκειμένου να γίνονται εισαγωγές ενέργειας και φυσικά οι πληρωμές.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, καθώς φοβούνται τις επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, την άνοδο στις τιμές της ενέργειας με επακόλουθο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Για παράδειγμα οι ελληνικές τράπεζες προσδοκούσαν φέτος σε σημαντική ανάπτυξη της λιανικής και ειδικά στα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα μικρά επαγγελματικά δάνεια και εκφράζουν το φόβο ότι αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα η ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Η ανησυχία τους έχει να κάνει και με το κατά πόσο θα επηρεαστούν άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, με τις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντικές εμπορικές δοσοληψίες.

Να σημειωθεί ότι προ 10ημέρου ο SSM με επείγον σήμα του προς τις συστημικές τράπεζες, ζήτησε να πληροφορηθεί το μέγεθος της έκθεσης τους στη ρωσική αγορά, αλλά και τα ονοματεπώνυμα των Ρώσων πελατών τους.

Ο SSM ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για το μέγεθος της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία, στοιχεία για το ύψος των δανείων που έχουν χορηγήσει σε Ρώσους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, την αξία των collaterals για τα δάνεια αυτά, και φυσικά το ύψος των λογαριασμών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί: Απαγορεύονται κάθε είδους συναλλαγές με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες του εμπάργκο.

Απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές με τις τράπεζες που αποκλείστηκαν από το Swift. Επίσης τα ονόματα ιδιωτών, εταιρειών που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» περνάνε στα κεντρικά συστήματα των τραπεζών και μπλοκάρετε αυτόματα κάθε απόπειρα συναλλαγής.

Οι τράπεζες, ελέγχουν τα πελατολόγια τους για να τσεκάρουν αν έχουν πελάτες κάποια από τα φυσικά πρόσωπα που είναι στις λίστες του εμπάργκο, ώστε να «κτυπάει» alert σε κάθε προσπάθεια συναλλαγής.

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο κανόνι από το SWIFT: «Σκάει» η ρωσική Sberbank Europe – Προειδοποίηση από ΕΚΤ

Φόβοι για νέα Lehman Brothers από το SWIFT – Σε επιφυλακή οι Κεντρικές Τράπεζες

«Παγώνουν» δάνεια Ρώσων 160 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες λόγω Swift