ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Γερμανία ετοιμάζεται να παρατείνει τη χρήση άνθρακα στο πλαίσιο της προσπάθειας της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τα εργοστάσια άνθρακα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πέρα από το 2030 – που ήταν ο αρχικός στόχος τερματισμού του καυσίμου- αλλά ο απώτερος σκοπός είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Robert Habeck, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας.
«Η ενεργειακή πολιτική είναι πολιτική ασφάλειας», δήλωσε ο Habeck τη Δευτέρα πριν από τις συνομιλίες με ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ισχυροποίηση της ενεργειακής μας κυριαρχίας ενισχύει την ασφάλειά μας. Επομένως, πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε την υψηλή εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων — μία πολεμοχαρής χώρα δεν είναι αξιόπιστος εταίρος».
Η Γερμανία, η οποία προμηθεύεται περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, καλείται να προχωρήσει σε μία ταχεία αλλαγής πολιτικής ως αντίδραση στην επίθεση στην Ουκρανία.
Παράλληλα με μια τεράστια ώθηση στις αμυντικές δαπάνες, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Κυριακή τα σχέδια για την κατασκευή δύο νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας μια πιο μακροπρόθεσμη επανευθυγράμμιση του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας.
Ακόμη και πριν από την εισβολή, ο Σολτς διέκοψε τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 που κατασκευάστηκε για να φέρει περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία και να παρακάμψει τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας.
Η Γερμανία εξετάζει τώρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να προστατεύσει την ενεργειακή της αγορά από οποιαδήποτε πιθανή απότομη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν ταμπού
Ο Habeck, ο πρώην συνεπικεφαλής του αντιπυρηνικού κόμματος των Πρασίνων, είπε μάλιστα ότι δεν ήταν «ιδεολογικά αντίθετος» στην επέκταση της χρήσης των τελευταίων αντιδραστήρων της χώρας, αλλά η ασφάλεια προκαλεί κάποια ανησυχία.
«Δεν υπάρχουν ταμπού», είπε ο Habeck σε συνέντευξή του αργά την Κυριακή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD. «Η πραγματική πορεία προς την ανεξαρτησία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική είναι στην πραγματικότητα η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ο ήλιος και ο άνεμος δεν ανήκουν σε κανέναν».
Το υπουργείο Οικονομίας προτείνει η Γερμανία να παράγει όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035, 15 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, σύμφωνα με tweet ενός αξιωματούχου του υπουργείου.
Η Γερμανία θέλει να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορεί να «διαλέξει και να επιλέξει με ποιες χώρες θέλουμε να οικοδομήσουμε ενεργειακές συνεργασίες», είπε ο Habeck στο ARD. «Το να μπορείς να επιλέξεις σημαίνει επίσης ότι μπορείς να γίνεις ανεξάρτητος από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα ή το πετρέλαιο».
Ενώ η Γερμανία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αέριο για τους επόμενους μήνες, η χώρα θα πρέπει να επεκτείνει σημαντικά τη στρατηγική αγορών της για τον επόμενο χειμώνα, είπε.
Ο άνθρακας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά το να βασίζεσαι στα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα ενέχει επίσης τους δικούς του κινδύνους για την ασφάλεια, εξήγησε ο Habeck.
Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock — επίσης πρώην συν-ηγέτης των Πρασίνων — είπε ότι η εκτεταμένη χρήση άνθρακα είναι “το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε όλοι για αυτόν τον πόλεμο”.
Διαβάστε ακόμη: