ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter:
«Ο Πούτιν θέλει πόλεμο. Αλλά ο κόσμος θέλει ειρήνη, ελευθερία και το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Επιπλέον, μαζικές κυρώσεις, που λαμβάνουν όλα τα θέματα υπόψη, είναι σημαντικές — μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT».
Την ίδια ώρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξήγησε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT είναι ακόμα στο τραπέζι.
«Δεν το βγάλαμε ποτέ και σίγουρα δεν πρόκειται να το βγάλω εγώ από το τραπέζι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σήμαινε ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούσαν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα είχε συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι συναλλάσσονται με αμερικανικά δολάρια.
«Ο αποκλεισμός θα τερμάτιζε όλες τις διεθνείς συναλλαγές, θα πυροδοτούσε νομισματική αστάθεια και θα προκαλούσε τεράστιες εκροές κεφαλαίων» σύμφωνα με τη Μαρία Σάγκινα, του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.
Υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT, εμφανίστηκε σήμερα η Γαλλία, ενώ θετικός σε ένα τέτοιο σενάριο δήλωσε και ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν. Ανοιχτή στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT είναι και η Γερμανία, «αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα τις συνέπειες για την οικονομία της», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.
Διαβάστε επίσης
Τι είναι το σύστημα SWIFT και γιατί χώρες όπως η Γερμανία διστάζουν να αποκλείσουν τη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΣΦΑ: Αύξηση μεταφορικής ικανότητας και νέες πηγές προμήθειας αερίου με τον κάθετο διάδρομο προς ΝΑ Ευρώπη
- ΣΥΡΙΖΑ: Στις κάλπες σήμερα για την ανάδειξη νέου προέδρου – Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
- Καιρός: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα – Παγετός κατά τόπους
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια