Η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα ένας από τους βασικούς ρόλους της ΕΑΤ (Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας), είπε χθες η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην ομιλία της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας  της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και αξιοποίηση της έρευνας».

Με έμφαση στην ανάλυση δεδομένων και στα στοχευμένα εργαλεία, ταυτόχρονα, ενισχύει την καινοτόμο, την ανταγωνιστική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο των επιχειρήσεων προς την τραπεζική χρηματοδότηση.

Θα αυξήσουμε τις επιχειρήσεις που μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες

Όπως είπε η κυρία Χατζηπέτρου, αυτή τη στιγμή οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι 40.000 μικρομεσαίες είναι bankable, όμως δεν είναι γνωστό  το προφίλ αυτών που δεν πάνε στις τράπεζες, γιατί δεν υπάρχει άμεση γνώση αλλά μόνο έμμεση.

Ένας επόμενος στόχος άμεσος για την ΕΑΤ, είπε, είναι η διεύρυνση του bankability. “Παρουσιάσαμε στον κ. Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ένα reverse engineering που κάνουμε για να εστιάσουμε στη διεύρυνση των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και αυτό που λέμε είναι, ότι ενώ λειτουργούμε- και θα λειτουργούμε- χρησιμοποιώντας ως κανάλι το τραπεζικό σύστημα, θέλουμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα για τις εταιρείες στις οποίες απευθυνόμαστε. Στο τέλος ο μόνιμος στόχος μας είναι η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων- και το εννοούμε αυτό- όχι απλά η επιβίωσή τους πλέον”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε, λοιπόν, ένα εθνικό στόχο αυτό να το διευρύνουμε σε 100.000 και προτείναμε και προχωράμε – θα το δείτε πολύ σύντομα -σε ένα reverse engineering, δηλαδή μια πρόταση αντίστροφης μηχανικής”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι στόχος είναι να αποκτηθεί καθαρή εικόνα και των επιχειρήσεων οι  οποίες «κόβονται» στα λεγόμενα on-off κριτήρια, δηλαδή, ασφαλιστική φορολογική ενημερότητα και Τειρεσία. Στη συνέχεια, ποιες από αυτές οι οποίες πληρούν αυτά τα τρία on-off κριτήρια, έρχονται στην τραπεζική αγορά και «κόβονται» για λόγους μη επιλεξιμότητας τραπεζικών κριτηρίων. Ακολούθως με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΑΤ θα κληθεί να διαμορφώσει τα κατάλληλα προϊόντα.

Ποια είναι η ΕΑΤ-Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σχετικά με την πορεία της ΕΑΤ, η κυρία Χατζηπέτρου σημείωσε: “Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με μια ματιά είναι ένας φορέας ο οποίος την προηγούμενη διετία έκανε restructuring, rebranding και upsizing, λειτουργήσαμε, δηλαδή, σαν μηχανισμός προστασίας των επιχειρήσεων αλλά και ως μηχανισμός προστασίας της ανθεκτικότητας των τραπεζών, μοχλεύοντας εθνικούς πόρους. Μέσα στην πανδημία η πρακτική χρήσης δημόσιων πόρων, όχι απλά ως επιδότηση, αλλά με μόχλευση, κέρδισε έδαφος και αυτό είναι ένα κέρδος σημαντικό που πρέπει να το κρατήσουμε σαν χώρα.

Μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε συμβάσεις και δημιουργούμε εργαλεία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το Υπουργείο Ενέργειας, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ξεκινάμε μια συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Άρα, έχοντας στην πλατφόρμα μας και στον νου μας το σύνολο, περίπου, των παραγωγικών υπουργείων, θέλουμε να δούμε και δυνατότητες να μοχλεύσουμε χρήματα της Comission κατευθείαν.

Έχουμε δημιουργήσει διαδικασίες, έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των Ταμείων που έχουμε υπό διαχείριση, έχουμε τριπλασιάσει το ανθρώπινο κεφάλαιο και κυρίως έχουμε αναβαθμίσει τα στελέχη μας με στελέχη της αγοράς, έχοντας 50% σε θέσεις ευθύνης γυναίκες και έχοντας 30% Millennials στο Προσωπικό μας”.

Πλήρης η απορρόφηση κεφαλαίων της ΕΑΤ

Αναφέρθηκε επίσης στα υψηλά ποσοστά απορρόφησης των κεφαλαίων που έχουν μοχλευθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή τα ποσά που είναι στην αγορά. Όπως είπε  το 87% των χρημάτων για συγχρηματοδότηση είναι στην αγορά και το 94,4% των εγγυήσεων χαρτοφυλακίου είναι στην αγορά.

Η ΕΑΤ δραστηριοποιείται σε 4 πυλώνες: Στο επιχειρείν, με συνεργασίες με τα Πιστωτικά Ιδρύματα, στη διάχυση των κεφαλαίων των προϊόντων της στους πελάτες της με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επίδραση στην Οικονομία.

Μέχρι στιγμής έχει 37,5 χιλιάδες νέα δάνεια υπό διαχείριση, που αθροίζουν σε 8,3 δισ. ευρώ.  Έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις, ούτως ώστε από την ώρα που εγκρίνονται τα προϊόντα, μέχρι να είναι στην αγορά, να έχουν ένα «time to market» τρεις μήνες.

“Η ανάλυση δεδομένων που έχουμε, αφορά διαστάσεις σχετικά με την παρακολούθηση του ρίσκου,  το είδος των δανείων, την κάλυψη του χαρτοφυλακίου και  τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Το 76% των δανείων της είναι σε μικρομεσαίες- όσον αφορά το εύρος του τζίρου- και το 82% είναι σε εταιρίες με Προσωπικό από 0 έως 10. Με βάση τα δεδομένα, το 25% των προϊόντων, μέχρι στιγμής, είναι σε επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό σημαίνει πολλά για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας”, ανέφερε.

Μελλοντικά προϊόντα

Όσον αφορά τα προϊόντα που σχεδιάζονται σημείωσε ότι oι πυλώνες δράσης της ΕΑΤ αφορούν το innovation με την Kαινοτομία σε πλατφόρμες fin tech και με την ενσωμάτωση διευρυμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας όπως είναι τα ESG κριτήρια, η πιστοποίηση pillar assessment που θα δώσει μια δίοδο στην Ευρώπη και η δυνατότητα  να προχωρήσει και σε direct lending λύσεις.

Στα προϊόντα του 2022 είναι ένα μικροδάνειο αγροτικής έχει ήδη προχωρήσει και βγαίνει στην αγορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το εργοδοτικό Digital 410 εκατομμύρια, innovation loan guarantee 120 εκατομμύρια,  και ένα υβριδικό προϊόν για τις πιο μεσαίες επιχειρήσεις.

“Έχουμε, λοιπόν, την αποστολή να δημιουργούμε καινοτόμες δράσεις και ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα σε συνδυασμό με τα υποστηρικτικά προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που δίνονται συνολικά από τα ινστιτούτα, από τα ερευνητικά ινστιτούτα, από τα ακαδημαϊκά φόρα και την από το κράτος, ώστε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε όλο αυτό το στάδιο της Καινοτομίας”, ανέφερε η κυρία Χατζηπέτρου.

Οι δράσεις έχουν ουσιαστικά τέσσερις πυλώνες: είναι η χρηματοδοτική υποστήριξη. Ο κύριος Υπουργός έβγαλε ένα ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα- στις 21 του μήνα- για ένα innovation guarantee loan ένα, δηλαδή, πρόγραμμα εγγυοδοσίας για καινοτόμες επιχειρήσεις.

Περιφερειακό προϊόν για Δυτική Μακεδονία: Εκταμιεύτηκαν 16 εκ. από τα 20 εκ. σε 5 μήνες

Σχετικά με τα περιφερειακά προϊόντα σημείωσε ότι το πρώτο  που έγινε ήταν με την Δυτική Μακεδονία, ένα προϊόν το οποίο «κοιμόταν» για κάποια χρόνια και ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα προϊόν που είχε ανακοινωθεί  το 2017 και ενεργοποιήθηκε στο τέλος του 2021, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Είναι ένα πρόγραμμα μικρό, στοχευμένο και συμμετείχε το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Έχει πάει γρήγορα, έχει βγάλει στην αγορά, δηλαδή, τα τρία πέμπτα και έχει δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δέσμευση θέσεων εργασίας.

Αν και μικρό σχετικά,  20 εκατομμύρια συνολικά, είχε έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο, καθώς απαιτεί διακράτηση θέσεων εργασίας. Είναι μικρό δάνειο, 50.000 ευρώ,  με επιδότηση επιτοκίου 50.000 και  ήδη τα 16 εκ. από τα 20 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί, σε ένα χρονοδιάγραμμα πέντε μηνών. Δόθηκαν 520 δάνεια και το 92% των δανείων είναι σε επιχειρήσεις από 0 έως 10 άτομα.

Κάνουμε banking as a service- αναλύουμε δεδομένα

Στο κομμάτι των data analysis, εμείς, σαν ΕΑΤ, δώσαμε μεγάλη σημασία και δίνουμε μεγάλη σημασία στο εξής, το disruption, που λένε, της τεχνολογίας στο τραπεζικό σύστημα θα είναι τεράστιο. Θα είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ σημαντικό.

Όπως είπε ο ρόλος της ΕΑΤ, είναι το banking as a service, γι’ αυτό και αναπτύσσει εργαλεία για να μπορεί να αναλύει δεδομένα, ούτως ώστε να κάνει πιο στοχευμένα εργαλεία.

Έχει αυτή τη στιγμή υπό διαχείριση 37,5 χιλιάδες ΑΦΜ, τα οποία αναλύονται σε επίπεδο τζίρου, προσωπικού, σε ποιους κλάδους λειτουργούν, τι οικονομικά στοιχεία περασμένων ετών είχαν. Κυρίως, όμως, ξέρουμε ότι είναι bankable, γιατί έχουν μπει στο τραπεζικό σύστημα.

Έχοντας δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων, μπορεί να αποκτήσει εικόνα για το τι χρειαζόμαστε από δω και πέρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Όμως όπως είπε το χρηματοδοτικό κενό,  χρειάζεται δεδομένα για να εντοπιστεί.

Είναι, σημαντικό τόνισε να γίνονται στοχευμένα εργαλεία εφεξής. Αρχικά τα εργαλεία ήταν οριζόντια για να ανταποκριθούν  στην εποχή του covid, γιατί έπρεπε να στηριχτεί η πρώτη γραμμή, αυτοί που έλεγαν, «χάνω τον τζίρο μου» Πλέον όμως τα εργαλεία  γίνονται στοχευμένα.

Τόνισε ότι έχει ξεκινήσει και με το Υπουργείο Ψηφιακής, κάποια προϊόντα που είναι μόνο για gaming και productions, και προχωρά με το Αγροτικής  Πολιτικής και με άλλα ταμεία.

Σχετικά με το Εquifund, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συμμετέχει μόνο στο growth window,  δηλαδή στις ώριμες επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με το EIF και πέρσι το Δεκέμβριο του 2020, νομίζω Γενάρη του 2021, αύξησε τη συμμετοχή από 15 εκατομμύρια στα 65 εκατομμύρια. “Έχουν εξαιρετικό return growth οι επιχειρήσεις και έχουν γίνει ήδη exits. Θα σα δώσω παράδειγμα από την εταιρεία «Cosmos», που μπήκε μέσα η Reynolds”, σημείωσε.