ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το εξατομικευμένο εμβόλιο σχεδιάστηκε με βάση του DNA του ασθενή
Το εξατομικευμένο εμβόλιο σχεδιάστηκε ειδικά για αυτόν τον ασθενή και βασίστηκε στο δικό του DNA σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του.
Η θεραπεία αποτελείται από μια σειρά υποδόριων ενέσεων κάτω από το δέρμα. Η δοκιμή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά εάν είναι επιτυχής, το εμβόλιο θα είναι πρωτοποριακό στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου.
Ο Graham Booth είναι πατέρας πέντε παιδιών και ζει στο West Kirkby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου το 2011 και, παρά τη θεραπεία, ο καρκίνος επέστρεψε άλλες τέσσερις φορές.
«Όταν έκανα την πρώτη μου θεραπεία για τον καρκίνο το 2011, είχα την εντύπωση ότι ο καρκίνος δεν θα επέστρεφε», λέει ο κ. Μπουθ στο ITV News. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου έγινε πραγματικότητα το 2016 όταν επέστρεψε. Εμφανίστηκε και πάλι το 2019 και μετά άλλες δύο φορές το 2021».
Οι θεραπείες που έλαβε ο κ. Μπουθ περιλάμβαναν χειρουργική επέμβαση προσώπου, αναδόμηση και ακτινοθεραπεία.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι εξουθενωτικές. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
- διαταραχές ουροδόχου κύστης
- πονοκεφάλους
- πληγές στο στόμα
- προβλήματα θυρεοειδούς
- λεμφοίδημα
- δευτερογενείς καρκίνους
Αφού ο καρκίνος επέστρεψε το 2021, ο κ. Μπουθ αισθάνθηκε απελπισμένος. Ωστόσο, τώρα συμμετέχει σε μια κλινική δοκιμή για να προσπαθήσει να αποτρέψει την επιστροφή του καρκίνου.
«Πέρυσι, ένιωθα ότι ο καρκίνος εξελίσσεται και δεν είχα πολλές επιλογές», λέει ο κ. Μπουθ. «Αυτή η κλινική δοκιμή άνοιξε νέες πόρτες και μου δίνει λίγη ελπίδα ότι ο καρκίνος μου δεν θα επανέλθει. Και αυτό θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες και για άλλους ανθρώπους. Ελπίζω να κοιτάζω σε ένα πιο λαμπρό μέλλον. Λίγη ελπίδα ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά».
Η έρευνα για το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου
Το Κέντρο Καρκίνου Clatterbridge στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, δοκιμάζει το εμβόλιο που ονομάζεται TG4050 για τη θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και του καρκίνου των ωοθηκών.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Transgene, η οποία εδρεύει στη Γαλλία, κατασκευάζει τη θεραπεία. Η εταιρεία «επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη στοχευμένων ανοσοθεραπειών για τη θεραπεία του καρκίνου».
Ορισμένα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι ήδη διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ωστόσο, το εμβόλιο που δοκιμάζει το Κλάτερμπριτζ είναι διαφορετική επειδή είναι προσαρμοσμένη στο DNA του ατόμου.
Ο Δρ. Christian Ottensmeier, καθηγητής ανοσοογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο The Clatterbridge Cancer Centre, επιβλέπει τη δοκιμή.
«Είναι πραγματικά μία συναρπαστική μέρα σε αυτή τη σημαντική έρευνα η οποία μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα», λέει ο Δρ Ottensmeier.
Ο κ. Μπουθ θα λάβει περισσότερες εξατομικευμένες ενέσεις ανοσοθεραπείας μέσα στον επόμενο χρόνο. Εάν το εμβόλιο είναι επιτυχές, θα εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα ώστε να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.
«Μόλις πριν από λίγα χρόνια κάτι τέτοιο θεωρούνταν επιστημονική φαντασία – είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε ο Δόκτωρ Ottensmeier
Παρόλο που ο κύριος Μπουθ είναι ο πρώτος που συμμετέχει σε αυτή την κλινική δοκιμή, ο Δρ Ottensmeier λέει ότι οι ερευνητές προσθέτουν περισσότερους ασθενείς και ελπίζουν ότι τελικά θα μπορέσουν να βοηθήσουν άτομα με άλλους τύπους καρκίνου.
«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στον κ. Μπουθ που συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτήν την κλινική ερευνητική δοκιμή», λέει ο Δρ Ottensmeier. «Είναι υπέροχο που μπορέσαμε να περάσουμε από το θεωρητικό στάδιο αυτής της έρευνας στη δημιουργία μιας θεραπείας για ανθρώπους. Όλοι περιμέναμε τόσο πολύ να έρθει αυτή η μέρα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει πραγματική διαφορά στους ασθενείς».
Ο Δρ Ottensmeier πιστεύει ότι αυτή η θεραπεία θα έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο.
Σημειώνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν πολύ λιγότερες παρενέργειες επειδή, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, οι υγιείς ιστοί και τα κύτταρα δεν θα υποστούν βλάβη, όπως αναφέρει το Medical News Today.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ