Στα πλεονεκτήματα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία εξελίσσονται σε «εργαλείο» προσέλκυσης ικανών στελεχών, αναφέρθηκαν οι επικεφαλής HR της Eurobank και της Intrum οι κυρίες Νατάσσα Πασχάλη και Μαρία Φατζικμανώλη μιλώντας χθες στο 3ο Συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων. Και τόνισαν πως τα φορολογικά κίνητρα -ως προς τις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τους.

«Δημιουργώντας ένα Επαγγελματικό Ταμείο, οι εργοδότες εκπληρώνουν στο μέγιστο το ρόλο τους ως προς τη μακροχρόνια στήριξη των εργαζομένων τους, διασφαλίζοντάς τους ότι κατά τη λήξη της θητείας τους θα έχουν ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα έχει συσσωρευτεί και θα βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο για αυτή την κρίσιμη στιγμή της ζωής τους» σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank κα Νατάσσα Πασχάλη.

1

«Το Επαγγελματικό Ταμείο μέσα από τα κίνητρα που παρέχει, είναι σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης και διακράτησης ικανών στελεχών, αλλά ακόμη και επαναπατρισμού στελεχών» σημείωσε  η επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Intrum κα Μαρία Φατζικμανώλη καθώς « η δυνατότητα μεταφοράς δικαιωμάτων μεταξύ Επαγγελματικών Ταμείων σε διεθνές επίπεδο κάνει την απόφαση ενός στελέχους που θέλει να επιστρέψει στη χώρα πλέον πιο εύκολη».

Νατάσσα Πασχάλη

Η δημιουργία ενός Επαγγελματικού Ταμείου,  συνιστά πράξη κοινωνικής ευθύνης από την πλευρά του εργοδότη και η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί πράξη προσωπικής ευθύνης από την πλευρά του εργαζόμενου. Ενώ οι εθελοντικές  εισφορές βοηθούν στην καλλιέργεια της αποταμιευτικής κουλτούρας, ακόμη και στις νεαρότερες ηλικίες εργαζομένων. Έτσι η ίδρυση ενός ΤΕΑ δημιουργεί τις συνθήκες για ένα win-win αποτέλεσμα, σημείωσε η κα Πασχάλη.

Αναφερόμενη στα οφέλη των  ΤΕΑ επεσήμανε ότι οι  εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα και οι ίδιοι να συσσωρεύσουν κεφάλαιο στο Ταμείο αυτό με στόχο την ενίσχυσή τους κατά τη συνταξιοδότηση. Αυτό το κεφάλαιο μπορούν να το μεταφέρουν και σε άλλα ΤΕΑ σε περίπτωση μετακίνησής τους σε άλλο εργοδότη. Όταν έρθει η ώρα της εκταμίευσης, σύμφωνα με το παρόν φορολογικό καθεστώς, η εφάπαξ παροχή που θα εκκαθαριστεί δεν φορολογείται.

Νατάσσα Πασχάλη,επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank
Νατάσσα Πασχάλη,επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank

Αναφέρθηκε στην  ίδρυση του ΤΕΑ της Eurobank το καλοκαίρι του 2021 και σημείωσε πως: Στην περίπτωσή μας, με αφορμή την ίδρυση του ΤΕΑ και την κατάργηση του ομαδικού συνταξιοδοτικού, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό που προβλέπεται μετά την εκκαθάριση με σημαντικές προσαυξήσεις υπεραξίας. Αυτό το κεφάλαιο μπορούν κατά την κρίση τους να το διαθέσουν είτε για να καλύψουν ανάγκες, επενδυτικές ευκαιρίες που τους έχουν προκύψει, είτε να το τοποθετήσουν στο νέο ΤΕΑ που δημιουργείται μέσα στα επόμενα 4 χρόνια από την ίδρυση του.

Και συμπλήρωσε:  το καταστατικό του ΤΕΑ μας είναι πολύ προσεκτικά δουλεμένο και περιλαμβάνει και όρους που έρχονται να προβλέψουν τι μέλλει γενέσθαι, επ’ωφελεία των ασφαλισμένων, ειδικά σε περιπτώσεις αποχωρήσεων ασφαλισμένων από τον όμιλο πχ αναδιαρθρώσεων, πωλήσεων εταιρειών ή άλλης αιτίας που μπορεί να προκύψει και δημιουργεί αγωνίες στους ασφαλισμένους. Επίσης, σε περίπτωση που κατά την αποχώρηση κάποιου εργαζομένου το συσσωρευμένο ποσό είναι κάτω από ένα επίπεδο, έχουμε προβλέψει να εκταμιεύεται, ανεξαρτήτως του λόγου της αποχώρησής του. Όλοι αυτοί οι όροι βέβαια διατυπώθηκαν και εντάχθηκαν στο καταστατικό στα πλαίσια της πολύ καλής συνεννόησης και συνεργασίας που είχαμε με τις εποπτικές αρχές.

Η Τράπεζα θα αναλάβει όλα τα έξοδα λειτουργίας του ΤΕΑ, άρα απαλλάσσει τους εργαζόμενους από το κόστος συμμετοχής τους και επίσης εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑ έχουμε προβλέψει ότι οι εργαζόμενοι- ασφαλισμένοι θα εκπροσωπούνται από τη συμμετοχή μέλους του εκάστοτε Αντιπροσωπευτικού Σωματείου, άρα δεν θα υπάρχει υποχρέωση διενέργειας συγκεκριμένων εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στο ΤΕΑ. Αυτός ο τρόπος είναι προτιμητέος κατά τη γνώμη μας γιατί αποφεύγεται να γίνει το ΤΕΑ αφορμή συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και προστατεύεται ο θεσμός και η ομαλή ένταξη των εργαζομένων σ’ αυτόν.

 

Μαρία Φατζικμανώλη

Η Intrum είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που ίδρυσε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ανέφερε η κα Φατζικμανώλη, υπογραμμίζοντας πως «η  εταιρεία δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο χτίσιμο μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα με τους εργαζομένους της και ακριβώς η επένδυση σε ένα  ΤΕΑ είναι μια από τις πιο ισχυρές έμπρακτες αποδείξεις μακροχρόνιας δέσμευσης εργοδότη που σέβεται και δίνει αξία στους εργαζομένους του» και ακόμα πρόσθεσε ότι  προτεραιότητα της Intrum είναι να αποτελεί εργοδότη επιλογής για τους ανθρώπους που απασχολεί, προσφέροντάς συνολικά θετική εμπειρία εργαζομένου με ελκυστικό πακέτο παροχών, πέρα από τα συνήθη.

Σύμφωνα με την ίδια το 95% των εργαζομένων της Intrum είναι ήδη μέλη του ΤΕΑ, με την πλειοψηφία τους να συμμετέχει ενεργά μέσω τακτικών ή/και έκτακτων εισφορών, μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου.

«Το Επαγγελματικό Ταμείο μέσα από τα κίνητρα που παρέχει, είναι σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης και διακράτησης ικανών στελεχών, αλλά ακόμη και επαναπατρισμού στελεχών» είπε χαρακτηριστικά η κα Φατζικμανώλη καθώς « η δυνατότητα μεταφοράς δικαιωμάτων μεταξύ Επαγγελματικών Ταμείων σε διεθνές επίπεδο κάνει την απόφαση ενός στελέχους που θέλει να επιστρέψει στη χώρα πλέον πιο εύκολη».

Μαρία Φατζικμανώλη, επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Intrum
Μαρία Φατζικμανώλη, επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Intrum

Απαντώντας στο ερώτημα ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, η επικεφαλής HR της Intrum Ελλάδος τόνισε ότι πρωταρχικός παράγοντας για να υπάρχει ένα ενεργό Ταμείο είναι η  ευρεία και ικανή συμμετοχή των εργαζομένων.

Όμως για να υπάρχει μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα πρέπει να ισχύουν τέσσερις κρίσιμοι παράγοντες:

1) Να δίνει κίνητρο: Τα φορολογικά οφέλη θα πρέπει να διατηρηθούν και οι εργοδότριες εταιρίες να συνεισφέρουν και αυτές στην κεφαλαιοποίηση. Επίσης η διαμόρφωση επιλογών για τα μέλη όσον αφορά το επενδυτικό προφίλ  μπορεί να ενισχύσει το κίνητρο στα διαφορετικά προφίλ ανάληψης κινδύνου μεταξύ των μελών

2) Να εμπνέει εμπιστοσύνη όσον αφορά τη χρηστή διαχείριση των κεφαλαίων που συγκεντρώνει. Εδώ όπως είπα και πριν θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην επαρκή διακυβέρνηση, λειτουργία και εποπτεία

3) Να προάγει τη διαφάνεια και αμεσότητα στην ενημέρωση ώστε να μπορεί το κάθε μέλος να έχει άμεση πρόσβαση στο κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει και να μεταβάλλει τους όρους συμμετοχής του άμεσα ανάλογα με τις ανάγκες του

4) Να είναι κατανοητό: Τα ΤΕΑ, οι εργοδότριες εταιρείες αλλά και οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να εντείνουν την επένδυση σε αυτή την πλευρά του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των μελών ή εν δυνάμει μελών προκειμένου να αναπτύξει την εμπιστοσύνη και συμμετοχή στο θεσμό

Διαβάστε επίσης

Νατάσσα Πασχάλη: Η Eurobank μεταξύ των 5 ελληνικών εταιρειών του Bloomberg Gender Equality Index

Πλειστηριασμοί: 1.000 ακίνητα κάθε μήνα αλλάζουν χέρια – Ξανά στο σφυρί το Grand Chalet της Κηφισιάς

Πληθωρισμός και μηδενικά επιτόκια εξαφανίζουν τις αποδόσεις και οι καταθέτες βρίσκουν καταφύγιο στα επενδυτικά προϊόντα