ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Υπάρχει μια πιθανότητα αν η Ουκρανία πέσει οι χώρες της Βαλτικής να είναι οι επόμενες”, είπε ο Κάλε Λάανετ στο Reuters σε συνέντευξή του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διατηρούν πολλά μαχητικά στην περιοχή στο πλαίσιο μιας εναλασσόμενης αποστολής επιτήρησης του εναέριου χώρου από το 2004.
“Περιπολούν στον εναέριο χώρο, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να επιτεθούν ή να προστατεύσουν. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε για την αντιαεροπορική άμυνα, αυτό σημαίνει ότι, στην περιοχή μας, (χρειάζονται) περισσότερα μαχητικά. Πρέπει να γεμίσουμε το κενό των δυνατοτήτων μας”, είπε ο υπουργός.
Ο Όστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στη Βαλτική αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν θα συμφωνήσει στο αίτημα για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Μισθοφόροι έχουν φθάσει στο Ντονμπάς για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες
Ουκρανική κρίση: Η Ευρώπη απειλείται με πόλεμο προειδοποιεί ο Όλαφ Σολτς
Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις της ανατολικής Ουκρανίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια
- Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών