• Top Stories

    Οι Ευρωπαίοι έβγαλαν “στοπ” στην Τουρκία – Δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων

    Ερντογάν


    Την απόφαση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε απόψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    «Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων», αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Σλοβακία – αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες.

    Μάλιστα, το κείμενο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αιχμηρό καθώς η Αυστρία, η οποία δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση, ζητούσε να υπάρχει “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    «Μία χώρα δεν προσέφερε την υποστήριξή της στον συμβιβασμό που υποστήριξαν οι υπόλοιπες 27», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναφερόμενος στη Βιέννη.

    Η θέση του Ευρωπαΐκου Συμβουλίου, αποτελεί αντίδραση στις αμφιλεγόμενες κινήσεις της Τουρκικής ηγεσίας, που εντάθηκαν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα αλλεπάλληλα κύματα διωγμών πλήττουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Εκτός από την Αυστρία και άλλα κράτη ζήτησαν να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν—όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία, καταλλήγοντας όμως στον τελικό συμβιβασμό που προτάθηκε.

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά η πρόοδός καταγράφεται με τον ρυθμό στο ρελαντί. Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο, για τα δημοσιονομικά, είχε ανοίξει στα τέλη του Ιουνίου, ενώ είχε αρχίσει «προπαρασκευαστική δουλειά» για το άνοιγμα και άλλων, τα οποία τώρα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τουρκία vs Ελλάδα: Ο δήμαρχος της Άγκυρας θέλει όλα τα νησιά μας – Ετοιμάζουν επεισόδια στο Οσμάνλισπορ-Ολυμπιακός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα μεγάλα «σεκλέτια» του Ερντογάν – Τεράστια η πτώση στο ΑΕΠ στην Τουρκία το τρίτο τρίμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαλυμένοι οι Τούρκοι: Ναύαρχος παραδέχεται την ανυπαρξία τους στο Αιγαίο – «Χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός»



    ΣΧΟΛΙΑ