Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την χθεσινοβραδυνή της συνεδρίαση ανέθεσε στην κρατική εταιρεία “Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βόρειας Μακεδονίας” (ESM) να ξεκινήσει τη διαδικασία υπογραφής των συμφωνιών για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ της ESM και της Gastrade σχετικά με το έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρoύπολη.

«Με τις συμφωνίες και τις απορρέουσες από αυτές υποχρεώσεις, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρoύπολη θα παρέχει ασφαλή και μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου αερίου για τις ανάγκες της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

1

«Το εν λόγω έργο έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη στήριξή του στο πλαίσιο υλοποίησης και άλλων σημαντικών έργων υποδομής φυσικού αερίου στην περιφερειακή αγορά» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου 2021, εκπρόσωποι της ελληνικής εταιρείας Gastrade Α.Ε. και δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας (Εθνικοί Ενεργειακοί Πόροι-NER και Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας -ESM), παρουσία του τότε πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπέγραψαν στα Σκόπια μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης.

Η NER στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου (10%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η ESM ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό για περίοδο 15 ετών.

Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Gastrade είναι η Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και η Bulgartransgaz EAD, έκαστοι με ποσοστό συμμετοχής 20%.

Διαβάστε επίσης

Gastrade: Έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης