ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Clean Energy Resources είναι θυγατρική της αυστραλιανής Clean Energy.
Αυτό δήλωσε στο mononews.gr o Δημήτρης Σιάτος, CEO στην Clean Energy Resources Europa PC, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που συνδυάζει την αξιοποίηση του λιγνίτη με τη δέσμευση άνθρακα και την παραγωγή υδρογόνου κάνοντας τον συμβατό με την ενεργειακή μετάβαση. Η σχετική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μονάδας ισχύος 160 MW, ωστόσο όλα τα στοιχεία της πρότασης είναι υπό συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές.
Η πρόταση, έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας και έχει συζητηθεί και με τη ΔΕΗ, κάτι που επισήμως η εταιρεία δεν επιβεβαιώνει.
Άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι είχε γίνει σχετική συζήτηση πριν δύο μήνες ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο για τους λιγνίτες, η πρόταση κατευθύνθηκε στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και αναμένεται να εξεταστεί και να αξιολογηθεί.
Τι είναι η αεροποίηση
Η αεριοποίηση της βιομάζας είναι μια ενδόθερμη θερμική διεργασία κατά την οποία η βιομάζα μετατρέπεται σε καύσιμο αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη λειτουργία καυστήρων η αεριοστροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το παραγόμενο αυτό αέριο αποτελεί μίγμα πολλών καύσιμων (και μη) αερίων: μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα (CO, CO2), υδρογόνο (H2), μεθάνιο (CH4), υδρατμοί (H2O), ίχνη υδρογονανθράκων (π.χ. C2H6, C2H4) και άζωτο (N2, σε περίπτωση που για την διεργασία χρησιμοποιείται αέρας και όχι καθαρό οξυγόνο). Πέραν των παραπάνω ενώσεων στο αέριο προϊόν εμφανίζονται και διάφοροι επιμολυντές κυριότεροι εκ των οποίων είναι η σωματίδια πίσσας, τέφρα, αμμωνία, οξέα και σύνθετοι υδρογονάνθρακες. Το καύσιμο προϊόν της διεργασίας αεριοποίησης ονομάζεται αέριο σύνθεσης (syngas).
Σε περίπτωση που η διεργασία γίνει με τη χρήση αέρα (η πιο οικονομική και συνήθης επιλογή), το αέριο σύνθεσης έχει καθαρή θερμογόνο δύναμη περίπου 4,6 MJ/ m3 (περίπου το 1/7 εκείνης του φυσικού αερίου). Όταν χρησιμοποιείται καθαρό οξυγόνο αντί για αέρας, η θερμογόνος δύναμη του αερίου μπορεί ακόμα και να τριπλασιασθεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα