• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ν. Καραμούζης: Η επιστροφή στην ομαλότητα δεν εξαρτάται από τις τράπεζες

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, αλλά η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, η σημαντική ανάκαμψη των καταθέσεων και η ταχύτητα της επιστροφής στην ομαλότητα, εξαρτώνται καθοριστικά από το βαθμό βελτίωσης του μακροοικονομικού και του πολιτικού περιβάλλοντος, της εμπιστοσύνης της αγοράς και της αξιοπιστίας των οικονομικών πολιτικών, παράγοντες που δεν ελέγχονται από τις τράπεζες, επισημαίνει ο Νίκος Καραμούζης.

    Ο Πρόεδρος της Eurobank, κ. Καραμούζης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece που διοργάνωσε στο Metropolitan Club της Νέα Υόρκης η Capital Link, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας μάλιστα ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, η σημαντική ανάκαμψη των καταθέσεων και η ταχύτητα της επιστροφής στην ομαλότητα, εξαρτώνται καθοριστικά από το μακροοικονομικό και το πολιτικό περιβάλλον.

    Ο κ. Καραμούζης υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην οργανική κερδοφορία το 2016, μετά από έξι συνεχόμενα έτη ζημιών. Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες και τη στάσιμη οικονομία, οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά, ιδίως στους τομείς της ρευστότητας, του σχηματισμού των NPLs και των ΝΡΕs, τον εξορθολογισμό του κόστους, την πώληση των non-core assets και την ενίσχυση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων.

    Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank,κ. Καραμούζης, οι βασικές προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αργή ανάκαμψη των καταθέσεων και τη μείωση του τεράστιου αποθέματος των ΝΡΕs ( 106 δισ. ευρώ), το οποίο απαιτεί την αποτελεσματική διαχείριση του σημαντικού αποθέματος των προβλέψεων (55 δισ. ευρω) και των collaterals, παρέχοντας στους πελάτες με βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις, στηρίζοντας την πώληση και την ρευστοποίηση των assets των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων.

    Πρόσθετες προκλήσεις αποτελούν επίσης, οι πιέσεις στην top line κερδοφορία λόγω της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης και την απομόχλευση και η εκτεταμένη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, εντείνοντας τον ανταγωνισμό από τις αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, οι αντιξοότητες των τεχνολογικών καινοτομιών που αλλάζουν σημαντικά το πώς λειτουργεί ο κλάδος, η εξυπηρέτηση πελατών και τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών, καθώς και οι νέες ρυθμιστικές αλλαγές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών και τις δυνατότητες μόχλευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαρινόπουλος: Κινδυνεύει η μισθοδοσία Δεκεμβρίου για 12.000 εργαζόμενους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθελοτυφλεί στο μέγα σκάνδαλο της ΔΕΗ ο Μ. Παναγιωτάκης. Χωρίς παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από 2 Ιανουαρίου: σεισμός για χιλιάδες καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ