Προθεσμία για να απολογηθεί στις 2 Μαρτίου ζήτησε και πήρε η Ελένη Τουλουπάκη, από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ερευνά εάν υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις και πιέσεις για να στηθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε μίζες της Novartis.

Η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, η οποία και διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για τη φαρμακοβιομηχανία, κατηγορείται για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας και 5 πλημμελήματα.

1

Στην υπόθεση, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κα Τουλουπάκη κατηγορείται ότι πίεσε τους προστατευόμενους μάρτυρες και κατασκεύασε τις καταθέσεις τους ώστε να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα στις μίζες της φαρμακοβιομηχανίας. Παράλληλα, κατηγορείται ότι διέρρευσε και υλικό της δικογραφίας.

Η εισαγγελέας αρνείται τις κατηγορίες και πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει:

«Αυτή η κλήση προς απολογία είναι τίτλος τιμής και αναγνώρισης ότι ενήργησα με γνώμονα την αλήθεια για το δημόσιο συμφέρον κι ότι δεν υπέκυψα σε πιέσεις».

Η Ελένη Τουλουπάκη κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και υποστηρίζει ότι στην Εισαγγελία Διαφθοράς δέχθηκαν ωμές παρεμβάσεις πολιτικών στο ανώτατο επίπεδο προκειμένου να παρακωλύσουν το έργο της για τη διερεύνηση της Novartis.

Βασίλης Χειρδάρης: Η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου

Ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκης προέβη στην εξής δήλωση:

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι. Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά.

Η Κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην εισαγγελίας διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας.

Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!»

Διαβάστε επίσης:

Σκευωρία Novartis: Κλήση να απολογηθεί ως κατηγορούμενη στην Ελένη Τουλουπάκη – Τι απάντησε

Πλεύρης: Θα κάνουμε ότι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε χρήματα από τη Novartis – Επίθεση για τις απευθείας αναθέσεις επί Πολάκη

Βουλή: Άναψαν τα αίματα μεταξύ Γεωργιάδη και Δρίτσα για την Novartis