ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το βλέμμα στη νέα έκθεση της Κομισιόν που θα δοθεί στη δημοσιότητα, για τις χειμερινές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών, που θεωρεί βέβαιη μια πρόβλεψη που θα κινείται πολύ πάνω από το 6,9% της κυβέρνησης, αλλά και το 7,1% της προηγούμενης εκτίμησης της ίδιας της Κομισιόν στην έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου.
Μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε, θα έλυνε τα χέρια του Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αλλά και ενός νέου «πακέτου» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Σε περίπτωση που η Κομισιόν εκτιμήσει πως η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό ανάπτυξης το 2021, κοντά στο 9%, τότε αυτό μεταφράζεται σε έναν έξτρα χώρο που προσεγγίζει ακόμα και το 1,1 δις ευρώ. Και μπορεί η ΕΕ να αποτελέσει ένα ισχυρό δείγμα γραφής για τα στοιχεία της οικονομίας, όμως τα νούμερα στα οποία θα στηριχθούν οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια, θα είναι εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 4 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσουν λίγες εβδομάδες αργότερα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής στις 22 Απριλίου.
Πάντως, ήδη το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η ανάπτυξη του 2021 θα είναι πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε, που ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είχε υπολογιστεί στον προϋπολογισμό μια μείωση της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ και τελικά το «κούρεμα» ανήλθε στα 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ήδη η πολιτική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου έχει χρησιμοποιήσει τα πρώτα 280 εκατ. ευρώ από τον διαφαινόμενο νέο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2021.
Παροχές 800 εκατ. ευρώ
Με την Τράπεζα της Ελλάδας και άλλους διεθνείς οίκους (πχ. Προσφάτως η Scope ratings έκανε λόγο για 9,3%) να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί πάνω από τα επίπεδα του 9%, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του ένα κονδύλι ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, φαίνεται πως για δημοσιονομικούς λόγους έχει αποσυρθεί κάθε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε 10-15 βασικά είδη τροφίμων (ψωμί, ζυμαρικά κ.α.), αλλά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το κόστος της ετήσιας μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα αγγίζει το 1,5 δις ευρώ, ενώ με βάση τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη βενζίνη είναι 2,13 δις ευρώ/ έτος, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης 359 εκατ. και στο κίνησης 1,4 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο υπολογίζονται κοντά στα 34 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί τη λύση για τη διανομή ενός έκτακτου επιδόματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, για το σούπερ μάρκετ ή τα καύσιμα του μήνα.
Η λύση αυτή προκρίνεται γιατί η μεγάλη ανησυχία του οικονομικού επιτελείου πέραν του δημοσιονομικού κόστους, ήταν στην περίπτωση του ΦΠΑ:
- Να φτάσει στον τελικό καταναλωτή, καθώς το 2019 η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε «χαθεί» στους ενδιάμεσους κρίκους της αλυσίδας.
- Θα είναι δύσκολη η πολιτική διαχείριση της επαναφοράς του μέτρου στο 13%, όταν τελειώσει το κύμα της ακρίβειας.
Μάλιστα, για τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η οριζόντια εφαρμογή του θα προκαλέσει αδικίες στα ευάλωτα νοικοκυριά και θα ευνοήσει όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
Τι προβλέπουν Έλληνες και ξένοι για την ανάπτυξη
Με τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία να αποτελούν το νέο κύμα της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων, εγχώριες προβλέψεις οργανισμών, αλλά και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, έχουν βάλει για φέτος ψηλά τον πήχη για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη περιλαμβάνουν:
- Scope Ratings (Φεβρουάριος 2022): 9,3%
- ΤτΕ (Φεβρουάριος 2022): 9% – 9,5%
- Citi (Σεπτέμβριος): 8,8%
- Moody’s Analytics (Σεπτέμβριος 2021): 8,2%
- ΙΟΒΕ (Οκτώβριος): 8%
- Morgan Stanley (Νοέμβριος 2021): 7,9%
- ΚΕΠΕ (Οκτώβριος 2021): 7,9%
- Κομισιόν (Φθινοπωρινές προβλέψεις, Νοέμβριος 2021): 7,1%
- Προϋπολογισμός (Νοέμβριος 2021): 6,9%
- ΟΟΣΑ (Νοέμβριος 2021): 6,7%
- ΔΝΤ (Οκτώβριος 2021): 6,5%
- Moody’s (Νοέμβριος 2021): 6,1%
- Fitch (Οκτώβριος 2021): 6%
- DBRS (Σεπτέμβριος 2021): 5,2%
Διαβάστε επίσης
Άγρια κόντρα Σταϊκούρα – ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λαγκάρντ
Σκυλακάκης: Με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ εγκαινιάζεται η συνεργασία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη του 2021 θα είναι πολύ πάνω από το 7%, ρεαλιστικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμνηνο του 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Έσοδα 6,42 εκατ. δολαρίων από ναύλωση πλοίου
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο πέρασε το βράδυ του, μετά την επίθεση από συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
- Volkswagen: Πλησιάζει σε συμφωνία με τα συνδικάτα – Στόχος να μην κλείσουν τα εργοστάσια στη Γερμανία
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές κοντέινερ των ΗΠΑ από τις ασιατικές χώρες