ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.
«Αν η εικόνα του πληθωρισμού δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υποστήριζα την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
«Το πρώτο βήμα είναι ο τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων κατά την διάρκεια του 2022. Στην συνέχεια, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν εντός του έτους».
Πιστός στην ιστορικά συντηρητική γραμμή της Bundesbank, ο Νάγκελ δηλώνει ότι, αν η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής καθυστερήσει πολύ, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
«Το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικά υψηλότερο αν καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες από το αν δράσουμε εγκαίρως», προειδοποιεί.
«Αν καθυστερήσουμε, θα υποχρεωθούμε να αυξήσουμε περισσότερο και ταχύτερα τα επιτόκια. Τότε, οι αγορές θα αντιδράσουν με μεγαλύτερη μεταβλητότητα».
Ο Γιόακιμ Νάγκελ συντάσσεται έτσι με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ και συζητά ανοικτά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, την πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ από το 2011.
Ο πρόεδρος της Bundesbank δηλώνει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Γερμανία είναι πιθανό να υπερβεί σημαντικά το 4% αυτό το έτος, πράγμα που σημαίνει υπερδιπλασιασμό του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολύ επάνω από την πρόβλεψη της ίδιας της Bundesbank που ήταν 3,6%.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επίμονη, ότι αυτό επηρεάζει τις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών και ότι η αύξηση της ζήτησης βρίσκεται επίσης πίσω από αυτό», δηλώνει στην Die Zeit.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι τείνουν πλέον προς τα επάνω, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών θα ξεπεράσει τον στόχο ακόμη και το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά.
Διαβάστε επίσης