Τα δέκα εκατομμύρια ευρώ αγγίζει ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», τα οποία θα διατεθούν στους 43 δήμους της χώρας για την εξεύρεση κατοικίας και θέσης απασχόλησης σε περίπου 800 ωφελούμενους/ 600 νοικοκυριά. Μετά την επίσκεψη και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου προχωράει στην επέκταση του προγράμματος από τους 14 σε 43 δήμους της χώρας για την κάλυψη όσο γίνεται περισσότερων αστέγων. Έως το τέλος του έτους δόθηκαν περίπου 4 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση και την στήριξη των αστέγων.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια και βελτίωση των δύο προηγούμενων πιλοτικών προγραμμάτων επανένταξης αστέγων, που έχουν υλοποιηθεί από το 2014 έως σήμερα και αποκτά χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής με την πρόβλεψη για ανά διετία εφαρμογή του από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

1

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην επανένταξη 600 νοικοκυριών/800 ωφελούμενων στους δυνητικά εντασσόμενους Δήμους της χώρας. Επομένως μόνο με το πρόγραμμα αυτό καλύπτονται οι μισοί καταγεγραμμένοι άστεγοι των μεγάλων αστικών κέντρων (με βάση την τελευταία καταγραφή του 2018).

Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι «Μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», καλύπτουμε  πλήρως τα έξοδα ενοικίου, οικοσκευής και ΔΕΚΟ για δύο χρόνια, αλλά και πλήρως τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές για έναν χρόνο. Προσκαλούμε όλους τους Δήμους της χώρας μας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με σκοπό να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Με ενεργητικές πολιτικές προχωρούμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ειδικότερα, στις ωφελούμενες ομάδες του προγράμματος, περιλαμβάνονται:

  • Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.
  • Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.
  • Άτομα, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με Δήμους, ΝΠΔΔ και πιστοποιημένα ΝΠΙΔ και  περιλαμβάνει τρεις πυλώνες υποστήριξης των ωφελουμένων:

α.  Επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για αγορά οικοσκευών και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

β. Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, μεταξύ άλλων το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης.

γ. Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, που περιλαμβάνουν, επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΑΕΔ και ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Διαβάστε επίσης

Μιχαηλίδου: Ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας

Δόμνα Μιχαηλίδου: Κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα

Μιχαηλίδου: Η αξιωματική αντιπολίτευση σκυλεύει πάνω στην ευαλωτότητα συνανθρώπων μας