Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ενδέχεται να αξιοποιήσει ένα πεδίο κοιτασμάτων που έχει τεθεί υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της νήσου Σαχαλίνης στον Ειρηνικό, για να προμηθεύσει την Κίνα με φυσικό αέριο στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσαν σήμερα πηγές και αναλυτές.

Η Ρωσία, που είναι ήδη ο υπ’ αριθμόν 3 προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας, ενισχύει τους δεσμούς μαζί της καθώς είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους ενεργειακούς πελάτες της εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει με τη Δύση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την σύναψη μιας νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ρωσική Άπω Ανατολή, όπου το δίκτυο αγωγών δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές διαδρομές των εξαγωγών καυσίμων της προς την Ευρώπη.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς με την China National Petroleum Corporation (CNPC) για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω μιας διαδρομής στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Καθώς το έργο θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, η ποσότητα των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω των αγωγών προς την Κίνα θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, φτάνοντας συνολικά τα 48 bcm ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας».

Η Gazprom δεν αποκάλυψε από που θα προέρχεται το φυσικό αέριο το οποίο θα καλύπτει τις προμήθειες βάσει της νέας συμφωνίας. Τόσο η ρωσική Gazprom όσο και η κινεζική CNPC δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το εν λόγω ζήτημα.

Δύο πηγές δήλωσαν ότι το αέριο μπορεί να προέρχεται από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανοικτά της Σαχαλίνης, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο η Ουάσινγκτον είχε θέσει υπό καθεστώς κυρώσεων το 2015, για τον ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.

Το κοίτασμα αυτό, που βρίσκεται στο οικόπεδο του Κιρίνσκι στη Οχοτσκική Θάλασσα, περιέχει επίσης πετρέλαιο, ενώ οι κυρώσεις σχετίζονται με την εξερεύνηση ή την παραγωγή, πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη στα ρωσικά ύδατα.

Οι κυρώσεις εμποδίζουν τις ξένες εταιρείες να αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες σε τέτοιου είδους κοιτάσματα και οι πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου από το Yuzhno-Kirinskoye μπορεί να δείξουν ότι η Ρωσία έχει μάθει πώς να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία Sova Capital με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι το αέριο βάσει της συμφωνίας ενδεχομένως να προέλθει από το κοίτασμα Kirinskoye «ή το πιθανότερο από το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να αξιοποιείται το 2023 ή το 2024».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, τα αποθέματα του κοιτάσματος Yuzhno-Kirinskoye ανέρχονται σε 711,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 111,5 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμάτων αερίου και 4,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Η παραγωγή εκεί θεωρείται ότι ανέρχεται σε 21 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

«Αυτό θα είναι το Yuzhno-Kirinskoye, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε πηγή σχετικά με την προέλευση του φυσικού αερίου το οποίο θα καλύπτει τη νέα συμφωνία με την Κίνα.

Η Gazprom ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι «το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye βρίσκεται σε διαδικασία προανάπτυξης, με τις γεωλογικές μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί εντός των ορίων του πεδίου».

Αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία έχει κατασκευάσει φρεάτια στο κοίτασμα χρησιμοποιώντας ημιβυθιζόμενα γεωτρύπανα και αναμένεται να ενεργοποιήσει το κοίτασμα σταδιακά κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2025.

Το έργο Sakhalin-1 αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2028.

Η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει η Gazprom στην περιοχή, η Sakhalin-2, δεν έχει αρκετούς πόρους φυσικού αερίου για να αυξήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει μια τρίτη γραμμή παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΕΕ: Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και προμηθευτές για την αύξηση τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο