Οι γυναίκες που βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο μπορεί να έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, όπως ο προχωρημένος καρκίνος, η σοβαρή καρδιοπάθεια, οι πνευμονοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Παρόλο που η προστατευτική δράση της αισιοδοξίας θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική σκέψη αποτελεί από μόνη της έναν πανίσχυρο προστατευτικό παράγοντα, ο οποίος εάν δεν υπάρχει μπορεί να δημιουργηθεί. Όπως επισημαίνουν, ακόμα κι αν κάποιος είναι φύσει απαισιόδοξος, μπορεί να μάθει να βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο απολαμβάνοντας την ευεργετική επίδραση της νέας του στάσης απέναντι στη ζωή.

Η μελέτη τους βασίσθηκε σε στοιχεία από 70.021 εθελόντριες, από τις οποίες είχε ζητηθεί να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία τους σε μία κλίμακα από 0 έως 24. Κατά την έναρξη της μελέτης οι γυναίκες ήσαν ηλικίας 58 έως 83 ετών και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Οκτώ χρόνια αργότερα, 4.566 από αυτές είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.

Η  ανάλυση των στοιχείων, έδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν οι πιο αισιόδοξες απ’ όλες διέτρεχαν κατά 29% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από καρκίνο,  καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικά και λοιμώξεις, ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες, που δρουν προστατευτικά στην υγεία, όπως η οικογενειακή και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ή το ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης ή κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  η αισιοδοξία ασκεί ευνοϊκές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων νοσημάτων.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Eric Kim, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan», του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία είναι μόνο κατά 25% γενετικά καθορισμένη, επομένως κατά 75% μπορεί κανείς να την καλλιεργήσει. Πώς; Την απάντηση δίνει ο ίδιος με τρεις συμβουλές:

  • Να γράφετε καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Έπειτα από μία εβδομάδα, αναλογιστείτε πως αισθάνεστε.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο για δύο εβδομάδες με ό,τι προσφέρετε ανιδιοτελώς  σε άλλα άτομα, ώστε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας.
  • Να σκέφτεστε συνεχώς πόσο καλά θα νιώθετε μόλις πετύχετε κάθε μικρό ή μεγάλο στόχο που βάζετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεχάστε τα συνηθισμένα χειρουργεία αυτό είναι το ρομπότ που θεραπεύει μέχρι και καταρράκτη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη μελέτη: Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από πολλές ασθένειες (δείτε ποιες)