ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Αχαΐα ειδικότερα δεν αποκλείεται να υπάρχει διασπορά της νέας υποπαραλλαγής Όμικρον 2, ακόμη και στο 40 με 50% των θετικών περιστατικών.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε χθες σε 1.984.544. Αν σήμερα ανακοινωθούν 15.456 – που πολύ πιθανά θα ανακοινωθούν περισσότερα – η Ελλάδα θα έχει φθάσει τα 2 εκατ. κρούσματα.
Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στη θετικότητα των τεστ πρώτη είναι η Μύκονος, με θετικότητα 8,17% και αύξηση κατά 13,94% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολουθεί η Τήνος, με 7,44% και αύξηση κατά 115,02%.
Υψηλό ποσοστό θετικότητας έχει και η Δυτική Αττική (5,87%), η οποία είναι αυξημένη κατά 50,12% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3,91%).
Αστάθμητος παράγοντας η Όμικρον 2
Ο αργός ρυθμός εμβολιασμών «άδειασε» τα πάντα συνεπή προγνωστικά μοντέλα και οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι, αν δεν επισπευσθούν οι εμβολιασμοί, θα συνεχίσουμε να μετράμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Παράλληλα η διεθνής επιστημονική κοινότητα μόνο καθησυχαστική δεν είναι, καθώς δεν αποκλείει να ξεσπάσει και νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας.
Η μεταδοτικότητα της Όμικρον 2 είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κανονικού στελέχους Όμικρον και ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλών νέων μολύνσεων. Η νέα υποπαραλλαγή κερδίζει έδαφος στη Γηραιά Ήπειρο και ευθύνεται, όπως όλα δείχνουν, για την επιμήκυνση του πέμπτου κύματος.
Για δεύτερη κορύφωση του 5ου κύματος της επιδημίας μιλά και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξηγεί, υπάρχει καθαρή αύξηση της διασποράς στην κοινότητα, η οποία οφείλεται στη σημαντική πτώση του εμβολιασμού.
«Αυτό σημαίνει ότι πολλοί περισσότεροι από εμάς είμαστε διαθέσιμοι να κολλήσουμε, γιατί δεν έχουμε κάνει την τρίτη δόση και μερικοί θα κολλήσουν πιο βαριά. Θα δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κορύφωση θα φτάσει τις 31.000 με 32.000 κρούσματα κατά μέσο όρο».
Ανησυχία για εκατομμύρια, πλέον, κρούσματα και για τους θανάτους
Την ίδια ώρα η πίεση στο ΕΣΥ συντηρείται. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπέρασαν ξανά τις 500 ημερησίως (521 χθες, ημερήσια μεταβολή +14.76%) και υπάρχουν τάσεις αύξησης. Ο μέσος όρος των εισαγωγών του επταημέρου ήταν 454 ασθενείς.
Μία εβδομάδα πριν οι εισαγωγές ήταν 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 462 ασθενείς.
Η αύξηση των κρουσμάτων επέφερε την αύξηση στις νοσηλείες και εκφράζονται φόβοι ότι και οι διασωληνώσεις θα αυξηθούν εκ νέου, οπότε θα συνεχίζει να πεθαίνει μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας.
Η ανατροπή των τελευταίων ημερών στην εικόνα της επιδημίας καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μας επιφυλάσσει κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε αυτή την εικόνα έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι περίπου 200.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.