Μόνο έξι και μία μετοχές. Αυτές είναι που συνθέτουν τον «σκληρό πυρήνα» των απόλυτων πρωταγωνιστών στις αποδόσεις, οι οποίες έχουν κατακτηθεί από κάθε είδους επενδυτικές επιλογές, σε χρονικό ορίζοντα 20ετίας. Από το ξεκίνημα δηλαδή του 2002 , όταν το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας, αντικαθιστώντας  μετά από 169 χρόνια τη δραχμή.

Φαινομενικά το πιο λαμπρό αστέρι των αποδόσεων είναι ο χρυσός, αφού η τιμή του έχει ενισχυθεί κατά 410%. Καθώς από τα 314,99  ευρώ ανά ουγγιά, βρίσκεται τώρα στα 1.606,8. Σχεδόν με τους ίδιους ρυθμούς έχει ανατιμηθεί και η χρυσή λίρα, αλλά για τους παλαιούς κατόχους. Διότι όσοι αγόρασαν από την τράπεζα της Ελλάδος μόλις ήρθε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καταγράφουν λόγω του spread, μικρότερες αποδόσεις. Της τάξεως του 367%.

Απέναντι σε όλα αυτά όμως υπάρχουν 6+1  ελληνικές μετοχές, των οποίων οι αποδόσεις στα 20 χρόνια ξεπερνούν το…410% που έχει πετύχει ο χρυσός. Στα υπολογιζόμενα κέρδη περιλαμβάνονται οι υπεραξίες από την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, καθώς επίσης και τα διανεμηθέντα μερίσματα. Τα οποία και συνιστούν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο, οικονομικό μέγεθος για τους επενδυτές.

Τα επί της ουσίας χρυσά «χαρτιά» της ελληνικής αγοράς είναι οι τίτλοι των εταιρειών Jumbo, Μυτιληναίος, Πλαστικά Κρήτης, ΚαρέλιαΣαράντης, Λάμψα ξενοδοχειακή και ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές, που έχουν προσφέρει μακράν τα περισσότερα κέρδη, σε σύγκριση με τις άλλες εναλλακτικές λύσεις για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Όπου στην 20ετία του ευρώ, τα κρατικά ομόλογα μετράνε ζημιές, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα έχουν ενισχυθεί κατά 14%, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν προσφέρει συνολικό, τοκοφόρο αποτέλεσμα 10%, ενώ για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ποσά άνω των 50.000 ευρώ, οι αποδόσεις φτάνουν στο 42,8%. Με τον σωρευτικό πληθωρισμό να «τρέχει» με 39%.

Σε ότι το «μέτωπο» των Αμοιβαίων, τα οποία έχουν ελληνικό προσανατολισμό στις τοποθετήσεις τους, οι υψηλότερες αποδόσεις εντοπίζονται στα ομολογιακά. Και είναι απόρροια της ενεργούς διαχείρισης που ασκήθηκε, ξεπερνώντας έτσι τις επιπτώσεις από το «βαθύ» κούρεμα. Κάτι που πρακτικά ήταν  εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, με ατομική πρωτοβουλία ενός ιδιώτη επενδυτή. Ούτως ή άλλως το ουσιώδες είναι το Interamerican ομολογιακό έχει σωρευτική απόδοση 269% στην 20ετία του ευρώ, ακολουθούμενο από το Δήλος (263,3%) και το Alpha Trust ομολογιών εσωτερικού που έχει κέρδη 262,4%.

Από την άλλη πλευρά, στα μετοχικά Αμοιβαία Ελλάδος, η top απόδοση έχει επιτευχθεί από το Triton αναπτυξιακό και είναι 55%. Ακολουθούμενο από εκείνο της Ευρωπαϊκής Πίστης που έχει ενισχυθεί κατά 34,2%.

Οι πραγματικές απώλειες του Γενικού Δείκτη

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» υπάρχουν συνολικά 112 μετοχές που έχουν παρουσία στις συναλλαγές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ευρώ. Στο διάστημα αυτό ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα…64,3% πιο κάτω. Αν όμως ληφθούν υπόψη τα μερίσματα συνολικού ύψους 42,5 δις ευρώ που έχουν δώσει οι εισηγμένες σε όλα αυτά τα χρόνια, τότε οι απώλειες του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη της ελληνικής αγοράς περιορίζονται στα επίπεδα του 42%.

Όταν για λόγους σύγκρισης και μόνο, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά …238% από το ξεκίνημα του 2002 έως τώρα. Διάστημα κατά το οποίο ο Nasdaq έχει εκτοξευτεί στο +763%…

Επί ελληνικού εδάφους και από τις 112 μετοχές, μόνο 26 είναι εκείνες που βρίσκονται σε τιμές ανώτερες από αυτές που είχαν όταν ήρθε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι υπόλοιπες 86, δηλαδή το 76,8%  του συνόλου, είναι στη «κόκκινη» ζώνη των απωλειών. Καταδεικνύοντας ότι από μόνη της, η μακροχρόνια διακράτηση μετοχών δεν εξασφαλίζει την επιτυχία, αν δεν συμβαδίζει και με την αναπτυξιακή δυναμική των εταιρειών. Στοιχείο το οποίο συνιστά το βασικό κρίκο στην αλυσίδα των εξελίξεων, για τις 6+1 «χρυσές» μετοχές.

 Σημείο αφετηρίας για τις μετοχές αυτές είναι οι αναπροσαρμοσμένες τιμές κλεισίματος στα τέλη του 2001.

Τι αποδόσεις έχουν προσφέρει τα «χρυσά χαρτιά»

Η Jumbo του Απόστολου Βακάκη ξεκίνησε τότε από τα 1,458 ευρώ και βρίσκεται τώρα στα 12,98 ευρώ. Έχοντας καταγράψει κέρδη 790,3%. Σε αυτά τα 20 χρόνια όμως, έχουν διανεμηθεί και μερίσματα στους μετόχους, συνολικού ύψους 760,3 εκατ. ευρώ. Με τα ανα μετοχή έσοδα από χρηματικές διανομές να διαμορφώνονται στα 5,585 ευρώ πρό φόρου. Αν τα μερίσματα αυτά προστεθούν στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, τότε η συνολική της απόδοση εκτινάσσεται στα εκτυφλωτικά επίπεδα του…1.173,3%.

Δεδομένο του ότι η φορολογία των μερισμάτων ξεκίνησε το 2008 και έκτοτε αυξομειώνεται ( είναι τώρα στο 5%) υπολογίζεται ότι το μεσοσταθμικό κόστος για τους Έλληνες επενδυτές είναι στο 9%. Επί του συνόλου των παροχών.

Η Mytilineos, του Ευάγγελου Μυτιληναίου, έχει ως βάση εκκίνησης τα 2,026 ευρώ, με την τιμή της μετοχής να είναι αυτήν τη στιγμή στα 15,09 ευρώ. Έχοντας ενσωματώσει κέρδη 644,8%. Απόρροια των πολλαπλών κινήσεων στην επιχειρηματική σκακιέρα του ομίλου, ο οποίος το 2007 απορρόφησε το Αλουμίνιο Ελλάδος και δέκα χρόνια αργότερα τη Μέτκα. Στα χρόνια του ευρώ η Mytilineos έχει δώσει περί τα 340 εκατ. ευρώ μερίσματα, που αντιστοιχούν σε 3,54 ευρώ ανά μετοχή. Χωρίς να υπολογίζεται και η νέα χρηματική διανομή των 0,42 ευρώ προ φόρου. Με την προσθήκη στην τωρινή τιμή της μετοχής και των μερισμάτων που έχουν δοθεί, η συνολική απόδοση φτάνει στο 819,5%. Σαν να παίρνει δηλαδή κάποιος σταθερό τόκο…41% ετησίως, επί του αρχικού κεφαλαίου που τοποθετήθηκε πριν από 20 χρόνια.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι αποδόσεις για τα Πλαστικά Κρήτης, συμφερόντων της ευρύτερης οικογένειας των αδελφών Μανώλη και Μιχάλη Λεμπιδάκη. Το «χαρτί» της εταιρείας έχει πάει από τα 3,017 στα 18 ευρώ. Με συνέπεια να καταγράφει κέρδη 496,6%. Μαζί με τα μερίσματα των 2,45 ευρώ, η απόδοση ανεβαίνει στα υψίπεδα του 577,8%.

Η καπνοβιομηχανία Καρέλια, στην οποία τα διοικητικά και μετοχικά ηνία κατέχουν οι αδελφοί Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας, είχε 49 ευρώ όταν ήρθε το ευρώ. Τώρα, η μετοχή είναι στα 280 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 471,4%. Με τα πρό φόρων μερίσματα σε όλα αυτά τα χρόνια να ανέρχονται στα 123,4 ευρώ ανά μετοχή, η απόδοση εκτινάσσεται στο 723,3%…

Το «χαρτί» της εταιρείας Σαράντη, των αδελφών Κυριάκου και Γρηγόρη Σαράντη, ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, από την τιμή των 1,53 ευρώ. Τώρα είναι στα 8,69 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 468%. Μαζί όμως με τα μερίσματα των 1,37 ευρώ, η συνολική απόδοση πάει στο 557,5%.

Συμφερόντων των οικογενειών του Θανάση και του αδελφού του Πάνου Λασκαρίδη, η Λάμψα Ξενοδοχειακή έχει μια επίσης μια εντυπωσιακή χρηματιστηριακή πορεία. Η μετοχή, με αφετηρία τα 3,76 ευρώ έχει πάει τώρα στα 21 ευρώ. Τα κέρδη της είναι 458%, ενώ μαζί τα μερίσματα των 1,15 ευρώ ανα μετοχή φτάνουν στα 489,1%

Τη δική της όμως, ξεχωριστή επενδυτική ιστορία γράφει και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Το «χαρτί» του γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα, ξεκίνησε από τα 7,237 ευρώ και βρίσκεται τώρα στα 12,94. Σημειώνοντας άνοδο 78,8%. Ωστόσο το «βαρύ πυροβολικό» του ΟΠΑΠ είναι τα μερίσματα. Το σύνολο των οποίων ανέρχεται στα…21,54 ευρώ ανά μετοχή, σε ορίζοντα 20ετίας. Με συνέπεια η συνολική απόδοση να διαμορφώνεται στο 476,4%.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν μείνει στο 2021

Χρηματιστήρια: Γιατί Goldman Sachs, Citi, JPMorgan και Morgan Stanley ψηφίζουν (τη βαρετή) Ευρώπη και πυροβολούν (τη συναρπαστική) Wall

Έρχεται χειμώνας για την αγορά των κρυπτονομισμάτων; Τι εκτιμούν οι ειδικοί