ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μουσεία …κάπως διαφορετικά. Μουσεία ιδιαίτερα, αφιερωμένα σε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, σε επιμέρους εκφάνσεις της, όπως το θέατρο και η μουσική, σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και πολιτισμούς ή ακόμη ανοιχτά σε νέες προσεγγίσεις, που βλέπουν στο μέλλον.
Πλήθος μουσειακοί χώροι ολοκληρώνονται μέσα στο 2022, έστω και εκτός χρονοδιαγραμμάτων και υπόσχονται νέες εμπειρίες. Από το αμερικανικό μουσείο, που είναι αφιερωμένο στη ζωή του Μπομπ Ντύλαν ως την ανάδειξη της μεσαιωνικής ιστορίας μέσα από τη ζωή σε μια βρετανική, βασιλική αυλή κι από τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική ως την ινδική κουλτούρα αλλά και ως τα αναμνηστικά του Μπρόντγουεϊ οι νέες προτάσεις έρχονται να ανατρέψουν τα στερεότυπα και ανταποκρινόμενες σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται.
Γιατί ο κόσμος των μουσείων μπορεί να δεινοπάθησε διεθνώς τα δύο τελευταία χρόνια, να έχασε επισκέπτες και έσοδα –σε μερικές περιπτώσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες– δεδομένου όμως, ότι πρόκειται για κουλτούρα βαθιά ριζωμένη, ανακάμπτει ταχύτατα.
Ιδού λοιπόν μία επιλογή από αλλιώτικα μουσεία ανά τον κόσμο, που θα θέλαμε να δούμε.
Κέντρο Μπομπ Ντύλαν – Τάλσα, Οκλαχόμα
Το 2016, το οικογενειακό ίδρυμα του επιχειρηματία Τζορτζ Κάιζερ είχε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Τάλσα για να αγοράσει το αρχείο του Μπομπ Ντύλαν, μια συλλογή με περισσότερα από 100.000 κομμάτια, που καλύπτει χρονολογικά όλη τη διάρκεια της καριέρας του εμβληματικού τραγουδιστή και τραγουδοποιού. Αυτός ο αποκλειστικός θησαυρός με αναμνηστικά του Ντύλαν γίνεται λοιπόν τώρα η βάση για το Μπομπ Ντύλαν Σέντερ, ένα τριώροφο μουσείο που ανοίγει στην αναδυόμενη Περιοχή Τεχνών της Tάλσα αυτόν τον Μάιο.
Το μουσείο αφηγείται την ιστορία του Ντύλαν, ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς της ιστορίας, όπως επίσης όμως και εικαστικού, μέσα από τα πάντα! Από χειρόγραφα έως ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις συναυλιών, ακολουθώντας την πορεία της ζωής του από τη γέννησή του στο Ντούλουθ της Μινεσότα, ως το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2016.
Οι επισκέπτες του Κέντρου μπορούν να ζήσουν σαν να ήταν παρόντες την παραγωγή θρυλικών τραγουδιών όπως το «Tangled Up in Blue», να παρακολουθήσουν κλιπ από ντοκιμαντέρ και παραστάσεις του Ντύλαν και να ακούσουν την πρώτη γνωστή ηχογράφηση του «Don’t Think Twice, It’s All Right», που τραγούδησε με εναλλακτικούς στίχους. Προγράμματα, παραστάσεις και διαλέξεις θα αποτελέσουν εξάλλου, μέρος μαθημάτων.
Να σημειωθεί, ότι το μουσείο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Woody Guthrie Center, ένα άλλο έργο του Ιδρύματος της οικογένειας Τζόρτζ Κάιζερ αφιερωμένο στον μεγάλο τραγουδιστή και συνθέτη Γούντι Γκάθρι που η μουσική του είχε επηρεάσει πολύ τον Ντύλαν.
Open –Air Μουσείο του Κατάρ
Ένα μουσείο χωρίς τοίχους είναι η πρόθεση πίσω από το Ανοιχτό Μουσείο του Κατάρ, μια πρωτοβουλία του κυβερνητικού φορές Qatar Museums, που αφορά στην τοποθέτηση περισσότερων από 40 νέων δημόσιων έργων τέχνης σε όλη τη Ντόχα, την πρωτεύουσα της χώρας. Εγκαίρως μάλιστα, ώστε να προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο
Ποδοσφαίρου, που θα γίνει τον Νοέμβρη στο Κατάρ. Πρόκειται για μία σειρά έργων σε σταθμούς του μετρό, εμπορικές περιοχές, πάρκα, ακόμη και σε μερικά από τα στάδια που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους αγώνες.
Τα περισσότερα από τα έργα ανατέθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως ο Μοχάμεντ Αλ-Ατέκ του Κατάρ, γνωστός για τα έργα του μικτής τεχνικής, ως τον βραζιλιάνο εννοιολογικό καλλιτέχνη Ερνέστο Νέτο, του οποίου οι εγκαταστάσεις συχνά περιλαμβάνουν εμπειρίες πολλαπλών αισθήσεων. Ένα από τα πρώτα έργα που παρουσιάστηκαν πάντως. ήταν το τεράστιο γλυπτό του ολλανδού καλλιτέχνη Τομ Κλάασεν «Γεράκι», μια αφηρημένη απόδοση του εθνικού πουλιού του Κατάρ, που τοποθετήθηκε ακριβώς έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου Χαμάντ, τον Ιούλιο του 2021.
Άλλα έργα που έχουν τοποθετηθεί είναι το «Spooning» του ινδού καλλιτέχνη Σούμποντ Γκούπτα, ένα γλυπτό που αποτελείται από δύο τεράστια ασημένια κουτάλια – το καθένα μήκους 2,5 μέτρων_ τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Επίσης ο γλυπτός κόκορας της Γερμανίδας Καταρίνα Φριτς, ύψους 4,26 μέτρων. Τα υπόλοιπα έργα θα ανακοινωθούν μόλις αποκαλυφθούν.
Μουσείο του Μπρόντγουεϊ – Νέα Υόρκη
Είναι το πρώτο μουσείο, που είναι αφιερωμένο στον «Great White Way» και την κληρονομιά του σε μιούζικαλ, θεατρικά έργα και τα ίδια τα θέατρα, καθώς και τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, από ηθοποιούς ως σκηνογράφους και ενδυματολόγους, που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση αυτής της παράδοσης. Το πολυώροφο Μουσείο του Μπρόντγουεϊ θα ανοίξει το καλοκαίρι στην Times Square ως ένας συνδυασμός εντυπωσιακών εγκαταστάσεων και παραδοσιακών εκθέσεων, που θα αφηγούνται την ιστορία αυτής της θρυλικής θεατρικής συνοικίας, από τις αρχές του 1735 έως και τις σημερινές παραστάσεις, όπως το επιτυχημένο μιούζικαλ «Hamilton».
Πρόκειται για ένα συνδυασμό τέχνης και τεχνολογίας, που περιλαμβάνει τρεις ενότητες: Μία αίθουσα με χάρτες του Μπρόντγουεϊ, όπου χρησιμοποιούνται καθηλωτικές προβολές βίντεο. Ένα οπτικό χρονοδιάγραμμα του Μπρόντγουεϊ, μέσα από το οποίο οι θεατές θα εμβαθύνουν στις ιστορίες, που βρίσκονταν πίσω από μεγάλα και πρωτοποριακά μιούζικαλ, που άφησαν εποχή, όπως για παράδειγμα το ιστορικό «Hair» και το «Rent» και θα μάθουν πώς οι γυναίκες είχαν πρωτοστατήσει στις αρχές της δημιουργίας του μύθου του Μπρόντγουεϊ. Τέλος υπάρχει και μια ματιά στα παρασκήνια της δημιουργίας μιας παράστασης στο Μπρόντγουεϊ, από τη σκηνογραφία ως τους φωτισμούς.
Κέντρο επισκεπτών Αντ Γκάθριν – Νόρθαμπερλαντ, Αγγλία
Στα μέσα του 20ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό, που θα γινόταν ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της πρώιμης μεσαιωνικής περιόδου στη Βορειοανατολική Αγγλία: Μία μεγάλη αίθουσα και μια σειρά από άλλα ξύλινα κτίρια του 7ου αιώνα, που κάποτε αποτελούσαν μέρος του βασιλικού, θερινού παλατιού για τους βασιλιάδες της Νόρθαμπριαν, συμπεριλαμβανομένου του Όσβαλαντ της Νόρθαμπριαν, ο οποίος αργότερα θα ανακηρυσσόταν ως Άγιος Όσβαλντ.
Οι επισκέπτες θα μάθουν για την καθημερινή ζωή των Αγγλοσαξόνων που ζούσαν και εργάζονταν στη βασιλική αυλή μέσα από την αναπαράσταση της μεγάλης αίθουσας ενώ οι μεμονωμένες ιστορίες τους θα παρουσιάζονται μέσω της προβολής σειράς ταινιών και μιας επιλογής σημαντικών αντικειμένων που προέκυψαν από τις ανασκαφές ή έχουν δανεισθεί από διεθνείς συλλογές.
Το Κέντρο θα ανοίξει το φθινόπωρο και η εμπειρία της επίσκεψης στην ιστορική τοποθεσία θα συνδυάζεται με το κατ΄εξοχήν προϊόν που παράγει η περιοχή εδώ και 200 χρόνια. Το ουίσκι φυσικά, συγκεκριμένα το πρώτο αγγλικό single malt ουίσκι της Νόρθαμπριαν, αφού εδώ λειτούργησε και το πρώτο νόμιμο αποστακτήριο.
Μουσείο Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Μουσικής – Φρανκφούρτη, Γερμανία
Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, η ηλεκτρονική μουσική άνθιζε σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη, όπου οι ψηφιοποιημένοι ρυθμικοί ήχοι ξεπέρασαν τα γλωσσικά εμπόδια και δημιούργησαν μια σειρά από μουσικά υποείδη, όπως η techno, η trance και το drum and bass. Ανοίγοντας αυτόν τον Απρίλιο, το Μουσείο Μοντέρνας Ηλεκτρονικής Μουσικής της Φρανκφούρτης (MOMEM) είναι αφιερωμένο σε όλα αυτά τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και κλαμπ κουλτούρας, περιλαμβάνοντας από ζωντανά οπτικοακουστικά σόου φωτός έως απίστευτες εγκαταστάσεις τέχνης, Μεταξύ αυτών και τα έργα του γκράφικ άρτιστ Όπτιγκραμ με έδρα το Λονδίνο, του οποίου τα αφηρημένα και γεωμετρικά σχέδια κοσμούν τα μουσικά άλμπουμς.
Ο επισκέπτης θα απολαύσει τη δουλειά των DJ, θα διαβάσει φυλλάδια και εξώφυλλα ηλεκτρονικής μουσικής και θα ξαναζήσει τις αναμνήσεις του από τα κλαμπ της εποχής κάτω από μια τεράστια εγκατάσταση ντίσκο μπάλας. Ακόμη και το ίδιο το κτίριο είναι φουτουριστικό, με πανόραμα ηχητικών κυμάτων υψηλής τεχνολογίας 360 μοιρών που οι επισκέπτες μπορούν να ενεργοποιήσουν και να χειριστούν μέσω διαφόρων οθονών αφής.
Μουσείο Τέχνης και Φωτογραφίας – Μπανγκαλόρ, Ινδία
Η συλλογή ινδικής τέχνης, φωτογραφίας και υφασμάτων του διακεκριμένου Ινδού φιλάνθρωπου Αμπχισέκ Ποντάρ είναι η βάση για αυτό το μη κερδοσκοπικό μουσείο, το οποίο διαθέτει μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή με περισσότερα από 18.000 έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα ως σήμερα. Το πενταόροφο μουσείο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο τέλος της χρονιάς, ήδη όμως αυτή τη στιγμή λειτουργεί διαδικτυακά μέσω μιας σειράς ψηφιακών εκθέσεων. Ανάμεσά τους και η «Rock City», μια οπτικοακουστική έκθεση, που αναδεικνύει ροκ και ποπ συναυλίες, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Μπανγκαλόρ, το Δελχί και τη Μουμπάη στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων του μουσείου προέρχεται από τη Νότια Ασία και περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα αντικειμένων, που καλύπτουν φαινομενικά ετερόκλιτα θέματα, τα οποία ωστόσο αποτελούν μέρος της κουλτούρας της περιοχής. Για παράδειγμα μία ακουαρέλα με εικονογράφηση του ιερού κειμένου «Μπαγκαβάτα Πουράνα» του 18ου αιώνα, ένα χαλάκι προσευχής Καλαμκάρι του 19ου αιώνα και μία αφίσα από το επικό κινηματογραφικό δράμα «Μητέρα Ινδία» του 1957 σε διάλεκτο «χιντού».
Μία πρωτοτυπία του μουσείου –ήδη προσβάσιμη– είναι η ψηφιακή εφαρμογή «MF Husain: An AI Experience» , όπου οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σε μια «ψηφιακή περσόνα» του αείμνηστου ζωγράφου της Ομάδας Progressive Artists, MF Husain και να λάβουν μια καλά τεκμηριωμένη απάντηση από την προσομοιωμένη φωνή του, η οποία δημιουργήθηκε με χρήση λογισμικών σύνθεσης ομιλίας.
Διαβάστε επίσης:
Ποιος θυμάται το Γουότεργκεϊτ; Μια έκθεση με τα πρόσωπα του σκανδάλου
Προσωπικά αντικείμενα του Τζον Λένον σε δημοπρασία NFT – Από τον γιο του, Τζούλιαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία