Τη νέα σελίδα της ιστορίας του ετοιμάζεται να γράψει  το ξενοδοχείο Χίλτον.

Αύριο  κλείνει τις πόρτες του, τους επόμενους 30 μήνες το ξενοδοχείο θα μετατραπεί  εσωτερικά σε γιαπί, καθώς ξεκινά ένα πρόγραμμα πλήρους ανακαίνισης, που θα κοστίσει πάνω από 130 εκατ. ευρώ. Και όταν ανοίξει, το 2024, θα είναι ένας σύνθετος –πολυδιάστατος προορισμός, θα ονομάζεται Conrad, θα δημιουργηθούν 50 πολυτελείς ιδιωτικές  κατοικίες,  θα διατηρηθούν 280 δωμάτια και σουίτες, θα προστεθούν νέα εστιατόρια, θα έχει θεματικούς εμπορικούς χώρους,  ιδιωτική λέσχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από Αθηναίους του «old money» να αποκτήσουν ένα από τα πολυτελή διαμερίσματα που θα βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στο μετρό του Ευαγγελισμού και του Μεγάρου Μουσικής.

Το εμβληματικό Χίλτον, με ανάγλυφα έργα του Γιάννη Μόραλη να κοσμούν την πρόσοψη του -παραστάσεις που απεικονίζουν στοιχεία της ελληνικής φιλοξενίας όπως την θεά Αθηνά, ένα καράβι, ένα βωμό με τις προσφορές ιερειών, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, έναν ίππο-, εγκαινιάστηκε το 1963 και ήταν σημείο συνάντησης της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοσμικής Αθήνας, επί έξι σχεδόν δεκαετίες.

Το εστιατόριο «Βυζαντινό» στο Χίλτον
Το εστιατόριο «Βυζαντινό» στο Χίλτον, αγαπημένο σημείο συνάντησης της Αθηναϊκής ελίτ από το 1963
Το εστιατόριο «Βυζαντινό» στο Χίλτον

 

Φιλοξένησε βασιλείς, αρχηγούς κρατών, διάσημους ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές και σκηνοθέτες, επιφανείς επιχειρηματίες.

 

Και όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στη δίνη των μνημονίων, η περίφημη τρόικα, επέλεξε ως αρχηγείο της το Χίλτον. Στις αίθουσες του ισογείου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες από τις μαραθώνιες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και συμφωνίες της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς, όπως και το περίφημο τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

Χίλτον
Από εκδήλωση στο Χίλτον

Το πέρασμα στη νέα εποχή

Οι 50 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences θα είναι έτοιμες το 2024, που το συγκρότημα Conrad θα υποδεχθεί και πάλι επισκέπτες. Να σημειωθεί ότι το έργο αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στο ταχέως αναπτυσσόμενο πολυτελές χαρτοφυλάκιο της Hilton σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που εκτείνεται σήμερα σε τοποθεσίες όπως το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, το Άμστερνταμ και η Ρώμη. Έχοντας παρουσία σε πέντε ηπείρους με 40 ξενοδοχεία, το Conrad Hotels & Resorts απευθύνεται στους πολίτες του κόσμου, συνδυάζοντας την καινοτομία, με το σύγχρονο design και την τέχνη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο όμιλος της Hilton και η Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. – η οποία ανήκει στην ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και το Olayan Group-, ανακοίνωσαν τα σχέδια τους  για το νέο ξενοδοχείο και τις ιδιωτικές κατοικίες. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντακόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Η κληρονομιά του Hilton Athens,  μαζί με τη διεθνή τεχνογνωσία της Hilton θα συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Μετά από έξι δεκαετίες παρουσίας του Ηilton στην Ελλάδα και συνεργασίας με τον όμιλο που ίδρυσε ο Κόνραντ Χίλτον θα μπορούμε πλέον να το αποκαλούμε με το μικρό του όνομα: Conrad»

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:

-Τη  δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες

-Τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton

-Τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.

-Επέκταση με νέα πτέρυγα χαμηλής δόμησης δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960

-Τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500τ.μ.

Η νέα μορφή του Conrad

Η ιστορία

Τα εγκαίνια του Χίλτον πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963, με τριήμερες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Ηταν το απόλυτο κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Η έναρξη της λειτουργίας του έβαζε την Αθήνα στην παγκόσμια αγορά τουρισμού πολυτελείας. Οικοδομήθηκε την περίοδο μεταξύ 1958-1963, μετά από μελέτη των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη.

Η σύλληψη της ανέγερσης του Hilton στην Αθήνα θεωρούνταν ένα τόλμημα για την εποχή. Η διαδικασία για την ανέγερσή του ξεκίνησε το 1959 σε ένα οικόπεδο έκτασης  17 στρεμμάτων  και θεωρήθηκε πρωτόγνωρο σε έκταση εγχείρημα που ξεκίνησε η οικογένεια Πεζά. Ωστόσο η  οικογένεια Πεζά κατά τη διάρκεια του έργου δήλωσε αδυναμία για να αποπερατώσει την ανέγερση.

Τότε η κυριότητα των μετοχών της εταιρείας περιήλθε στην Ιονική τράπεζα η οποία χρηματοδότησε την υπόλοιπη κατασκευή του ξενοδοχείου (το ξενοδοχείο πέρασε μαζί με την Ιονική Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank  και στη συνέχεια αντί 145 εκατ. ευρώ στην  ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και το Olayan Group).

Χίλτον
Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του ξενοδοχείου Χίλτον

 

Στα εγκαίνια του το 1963, παρέστη και ο ιδιοκτήτης των Χίλτον, ο Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου».

Φιλοξένησε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τον  Άντονι Κουίν, αποτελούσε πάντα ένα σημείο αναφοράς του διεθνούς τζετ σετ, άλλα και των ίδιων των Αθηναίων.

Ο Μπέργκμαν στο Χίλτον
Ο Μπέργκμαν στο Χίλτον

 

Στις σουίτες τους φιλοξενήθηκαν η Σίρλει Μπάσει, ο Πιερ Καρντέν, ο Τζέρεμι Άιρονς,ο Χιου Χέφνερ, ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Ντάνιελ Ντέι- Λιούις, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, η Μονσεράτ Καμπαγιέ, η απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και πολλοί ακόμα.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό στο Χίλτον
Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό στο Χίλτον

 

Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προστέθηκε μια νέα εξαώροφη πτέρυγα στο ξενοδοχείο προς την οδό Βεντήρη, έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλλη. Το 2004 αποτέλεσε την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Ο Αλβέρτος του Μονακό στο Χίλτον
Ο Αλβέρτος του Μονακό στο Χίλτον

 

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης κάπνιζε πούρο με τον Σταμάτη Κόκοτα στο Χίλτον…

Τίτλοι τέλους για το Hilton Athens – Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους

Hilton: Αλλάζει όνομα σε Conrad – Επένδυση 130 εκατ. ευρώ