Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το αν θα επεκταθούν και τον Φεβρουάριο τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η πίεση που ασκείται στην κοινωνία, πολίτες και επιχειρηματίες είναι μεγάλη και πολυεπίπεδη και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και δημόσια ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξη του κράτους.

Η εξίσωση, ωστόσο, δεν είναι απλή, καθώς, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση όσων συζητιούνται στο παρασκήνιο, ήδη έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Ε.Ε ισχυρή τάση υπέρ της συγκράτησης των κρατικών στηρίξεων, όπως αυτές που δόθηκαν στην πρώτη φάση της μάχης με τις συνέπειες της πανδημίας.

Ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί στην Αθήνα για τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε, με την οποία ζήτησε τη διεύρυνση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής «εργαλειοθήκης» για τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε για μεγάλο διάστημα τις κρατικές ενισχύσεις για την αναχαίτιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, καθώς το κόστος τους ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως και το αποτύπωμα στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι σημαντικό» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο, πιθανόν να υπάρξει παράταση της στήριξης.

Επιφυλακτική εμφανίζεται η ίδια πηγή και για άλλες οριζόντιες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ή νέες, άμεσες φοροελαφρύνσεις, παρ’ ότι όπως προσθέτει, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί τελικά να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του ΦΠΑ, αν η κρίση κρατήσει πέραν του Μαρτίου.

Το αισιόδοξο σενάριο μιλάει για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια από τις αρχές Απριλίου. Δεν είναι, ωστόσο, το επικρατέστερο, όπως παραδέχονται όλα τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το πλέον ρεαλιστικό σενάριο, προβλέπει ότι η απορρόφηση του 50% των αυξήσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, θα ξεκινήσει προς τα τέλη του 2022.

Αν επιβεβαιωθεί, είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει σημαντικά τις κινήσεις της Αθήνας, η οποία, παρά τη σκληρή δοκιμασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα είναι αναγκασμένη να δίνει μάχη για να κάμψει τον κανόνα της μη επιστροφής στην πολιτική των μεγάλων ελλειμμάτων, την οποία η Ε.Ε επέτρεψε τα δύο χρόνια της πανδημίας.