ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ένας σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα αξιολόγησαν ίσως με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είναι ένας Πρωθυπουργός που του έχουν πέσει στο κεφάλι τα πάντα», ήταν η αφοπλιστική δήλωση του διανοητή Στέλιου Ράμφου. Ο οποίος και πρόσθεσε ότι παρά ταύτα «γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθούν τα πράγματα και να ανταποκριθεί η χώρα στην πραγματικότητα και τις συνθήκες».
Από την άλλη πλευρά, ο Πρεμ Γουάτσα, της Fairfax, δεν άφησε περιθώρια για αμφιβολίες. Καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει έναν Πρωθυπουργό σαν κι αυτόν». Εκθειάζοντας παράλληλα την φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης.
Αναμφίβολα, δεν ήταν λίγες οι δυσμενείς συγκυρίες με τις οποίες αναμετρήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της περσινής χρονιάς: Πανδημία, τουρκικές απειλές, πυρκαγιές, μεταναστευτικό, διεθνές άλμα των ενεργειακών τιμών που επιφέρουν έξαρση του πληθωρισμού. Ακόμη και οι αντιεμβολιαστές έγιναν μέρος των προβλημάτων.
Παρά τις αντιξοότητες, ο Πρωθυπουργός και η από τον περσινό Αύγουστο (ελαφρά) αναδομημένη κυβέρνηση έδωσαν σαφή δείγματα οργανωτικής συνέπειας και ρεαλισμού στη διαχείριση όλων των στρυφνών καταστάσεων. Άλλωστε και η κρατούσα άποψη στην κοινωνία είναι πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή. Τόσο για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες όσο και για να πάει τη χώρα μπροστά. Γεγονός που ήδη πιστοποιείται από τους ισχυρούς ανάπτυξης που εμφανίζει η οικονομία, αλλά και από τη θεαματική ενίσχυση των επενδύσεων. Τόσο από πλευράς των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων, όσο και -κατά κύριο λόγο- από τα διεθνή κεφάλαια.
Όπως όλα δείχνουν, το 2021 αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη σε επίπεδα πάνω από το 8%, ενώ η οικονομική μεγέθυνση «τρέχει» πλέον με ορίζοντα δεκαετίας.
«Εξαιρετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα της ωριμότητας», όπως δήλωσε και η Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική αξία των περσινών μεγάλων deals και των παραχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, υπερκέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, διεθνείς κολοσσοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Microsoft, Amazon, Cisco, Digital Realty, Pfizer είναι μόνο ορισμένα από τα ηχηρά ονόματα που έχουν πιστοποιήσει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Οι πρωτοβουλίες το 53χρονου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και πέρσι πολύπλευρες και συνάμα καθοριστικού χαρακτήρα. Δηλωτικές επίσης του μέγιστου βαθμού επιδραστικότητας που διαθέτει.
Οι πυκνές επαφές του με ξένους ηγέτες, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τη γεωστρατηγική της θέση. Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όπως και αυτή με τις ΗΠΑ, αλλά και η τόνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, είναι ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές κινήσεις. Εξέχουσα σημασία είχε επίσης και το όλο πλέγμα των δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Στο καθαρά εσωτερικό «μέτωπο» των εξελίξεων, οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη για τον έλεγχο της πανδημίας ήταν συνεχείς, φτάνοντας και στα μέτρα αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων.
Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός προχώρησε: σε μέτρα στήριξης για την ακρίβεια· σε ένα μεγάλο «πακέτο» φοροαπαλλαγών, ενίσχυσης των εισοδημάτων των ευπαθών ομάδων και επιχειρηματικών κινήτρων, ύψους 3,4 δισ. ευρώ· στο σχέδιο δράσης για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Κι ακόμη σε συγκροτημένα εθνικά σχέδια που ξεκινούν από τις επενδύσεις στο ψηφιακό «αύριο» της χώρας και την κλιματική αλλαγή και φτάνουν μέχρι την ισότητα των δύο φύλων.
Βασική αρχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διαχυθούν και στην κοινωνία τα παχυλά «μερίσματα» που θα προκύψουν από την οικονομική ανάπτυξη.