• Big Story

    Αλ. Τσίπρας: 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Παροχές προς τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού ανήγγειλε με διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά το πρόσφατο Eurogroup και τα νέα από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Κυβέρνηση προχωρά στην αμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενες μειώσεις στις αποδοχές τους τα προηγούμενα χρόνια.

    Ειδικότερα προχωρά στη χορήγηση άμεσα 13ης συνταξης, συνολικού ποσού 617 εκατομμυρίων ευρώ, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 850 ευρω. Η διανομή θα γίνει αντισυμμετερικα, από κάτω προς τα πάνω. Οι συνταξιούχοι με χαμηλότερα εισοδήματα θα λάβουν περισσότερα χρήματα ενώ το χαμηλότερο ποσο θα είναι τα 300 ευρώ.

    Επιπλέον, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νησιών του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται το κύριο μέρος της προσφυγικών ροών, όπου αναστέλεται προσωρινά η αύξηση του ΦΠΑ.

    Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι εξαιρετικά σημαντική και οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους κατά 45 περίπου δισ. ευρώ. Άμεσος στόχος της Κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

    Όπως είπε η συμφωνία εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάμβανε επανακαθορισμό των υψηλών πλεονασμάτων που είχαμε δεσμευτεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο στόχος για το 2016 μειώθηκε από 4,5% του ΑΕΠ σε 0,5% του ΑΕΠ. Με την υπεραπόδοση των εσόδων ο στόχος του 0,5% υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.

    “Συνεχίζουμε τις προσπάθειες χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ σχολίασε ότι “η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατάει το βάρος ολης της Ευρώπης και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη.”

    “Κάθε ευρώ που πλεονάζει, στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιανέμεται στους αδύναμους πολίτες”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι “τη συμφωνία με τους εταίρους θα την τηρήσουμε στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας.”

    “Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου αγώνα. Θα βγούμε από την κρίση, όρθιοι και πιο δυνατοί”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξαλλος ο Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα με «δυσμενείς συνέπειες» για την μη έκδοση των οκτώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απεργία ΠΝΟ: Αποκομμένη η Κρήτη – Άδειασαν τα ράφια, «στα κάγκελα» οι καταναλωτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοινή δήλωση των 8 Τούρκων: Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα



    ΣΧΟΛΙΑ