ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ
Η πρώτη χρονιά για τον επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Χρήστο Μπαρδάκη, αποτέλεσε μία μεγάλη πρόκληση. Το τοπίο σε δεκάδες εκκρεμούσες δικογραφίες, τις οποίες παρέλαβε από την προκάτοχο του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έπρεπε άμεσα να ξεκαθαρίσει.
Η επιλογή του, άλλωστε, στη νεοσυσταθείσα νευραλγική θέση των συγχωνευμένων Εισαγγελιών για την πάταξη της Διαφθοράς στο Δημόσιο Βίο και των Οικονομικών Εγκλημάτων, δεν ήταν τυχαία. Καθώς είναι άριστος γνώστης των οικονομικών υποθέσεων λόγω της θητείας του ως αναπληρωτής και εν συνεχεία, ως επικεφαλής της πρώην Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.
Το στίγμα του, ο Χρήστος Μπαρδάκης το έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Με την παραγγελία του προς τους 3 οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούν τις μίζες της Novartis: «Περαιώστε άμεσα την έρευνα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που ελέγχονται από το 2017», ανέφερε, επικρίνοντας.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί η έρευνα και για τους περίπου 3.000 γιατρούς ανά την Ελλάδα που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο για δωροδοκίες από τη φαρμακοβιομηχανία. Ένας αριθμός που θα μειωθεί σημαντικά διότι ακόμα κι αν προκύψει χρηματισμός, τα ποσά είναι μικρά και συνεπώς τα ενδεχόμενα πλημμεληματικά αδικήματα παραγεγραμμένα.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι μία από τις υποθέσεις που ερευνά η Εισαγγελία. Με δική του παραγγελία άρχισε η προκαταρκτική εξέταση μετά από τα καταγγελτικά δημοσιεύματα για «υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς προφανή λόγο» και για «υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για εσωτερική πληροφόρηση».
Με παραγγελία του Χρήστου Μπαρδάκη άρχισε ο έλεγχος στα φορολογικά και τα οικονομικά του Μένιου Φουρθιώτη, αμέσως μετά τη σύλληψη του παρουσιαστή για στημένες επιθέσεις στο σπίτι του προκειμένου να μην χάσει την αστυνομική φρούρηση.
Στα τέλη του 2020 ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις καταγγελίες στο ΚΕΛΠΝΟ ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αναιρέσεως που ασκήθηκε για την απόφαση στη δίκη των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου περί εκπρόθεσμης δήλωσης της φερόμενης ως παθούσας, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κρίνει εάν θα βγουν από το «συρτάρι» της Οικονομικής Εισαγγελίας άλλες υποθέσεις δανειοδοτήσεων προκειμένου να ξαναδιερευνηθούν.