ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ
Λένε ότι οι μάχες κερδίζονται μόνον από αυτούς που πιστεύουν στη νίκη.
Η αλήθεια είναι ότι ο 48χρονος manager Γιώργος Στάσσης, δοκιμασμένος για την αποτελεσματικότητά του, όχι μόνο πίστεψε, αλλά και κατάφερε να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε «ολική επαναφορά». Κερδίζοντας πρωτίστως την εμπιστοσύνη των διεθνών, αλλά και των Ελλήνων επενδυτών. Με την κεφαλαιακή υποστήριξη των οποίων, δρομολογήθηκε η πράσινη μετάβαση στη δομή της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας και η μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στον συγκεκριμένο τομέα. Γεγονότα που καθιστούν τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ως ένα από τα πλέον επιδραστικά πρόσωπα του ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα, για τη χρονιά που πέρασε.
Με άξονα και τη στοχευμένη κυβερνητική πολιτική, υλοποιήθηκε η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ. Για την οποία οι προσφορές έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 4 δισ. ευρώ. Καταδεικνύοντας το πόσο ισχυρό δέλεαρ αποτελεί το επενδυτικό story που ενσωματώνει η ΔΕΗ. Όπου πλέον το γιγαντιαίο fund της CVC Capital είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος (με ποσοστό 10%), ενώ το Δημόσιο, από 51,1%, υποχώρησε στο 34,1%. Μια… βελούδινη ιδιωτικοποίηση, από την οποία όμως η ΔΕΗ δεν θα χάσει μελλοντικά το «Δ» της. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά το μετοχολόγιο της εταιρείας, αυτό εμπλουτίστηκε από έναν μεγάλο αριθμό, ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων, με μακροπρόθεσμα ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους.
Εξέχουσας σημασίας γεγονός, στην περσινή χρονιά, ήταν και η εκχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που κατέληξε στο αυστραλιανό fund της Macquarie. Με τη συνολική αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 2,116 δισ. ευρώ, μαζί με τα 804 εκατ. ευρώ των δανείων. Το deal αυτό έκλεισε με το υψηλότερο τίμημα που έχει επιτευχθεί στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων…
Για τη ΔΕΗ, τα έσοδα των περίπου 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσουν ώθηση στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ-, θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.
Πέραν τούτων, το 2021, η ΔΕΗ προχώρησε και σε εκδόσεις ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας, αντλώντας συνολικά 1,275 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έγιναν ύστερα από σχεδόν μια 7ετία «απομόνωσης» από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς η εταιρεία είχε να βγει στις αγορές από το 2014.
Για τον Γιώργο Στάσση, το 2021 θα είναι για τη ΔΕΗ ένα μεταβατικό έτος (λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους) αλλά με ανθεκτική τη λειτουργική της κερδοφορία. Όπως ο ίδιος έχει τονίσει «υλοποιούμε με ταχύτερους ρυθμούς το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας σε μία πράσινη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίστηκε και από την S&P, που επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β+» με θετικές προοπτικές».
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι το 2026 το 39% των λειτουργικών κερδών (EBITDA) της ΔΕΗ θα είναι «πράσινα». Αλλάζοντας όχι μόνο τη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και την επιχειρησιακή της αξία. Με συνέπεια να αυξάνει και η ελκυστικότητα της μετοχής της, η οποία μετά από την κεφαλαιακή αύξηση μπήκε στον δείκτη MSCI.
Όσο για τον Γιώργο Στάσση, στα 2,5 χρόνια της διοικητικής του θητείας στη ΔΕΗ, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 5,6 φορές.